Konuk yazarımız Ömer Enis Şen, dijital pazarlama ajansı Teknokrasi‘nin kurucu ortağıdır.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 6 Kasım'da yaptığı açıklama ile yerel seçim tarihini Mart 2014 olarak açıkladı.
Seçime 1,5 yıla yakın bir zaman var. Partiler, il ve ilçe teşkilatları, mevcut belediye başkanları çalışmalarına hız verdiler.
Seçime bu kadar önden çalışmaya başlanması pek alışık olduğumuz bir durum değil. Partiler bu seçimde belediye başkanlarını daha önceki seçimler gibi seçime yakın bir zamanda açıklamayı düşünmüyor.
Yani adaylar arasındaki rekabet geçtiğimiz yıllara göre çok daha uzun soluklu olacak.
Yerel seçimlerle ilgili kısa bir bilgi verdikten sonra konumuza, başlığa geri dönelim.
Yerel seçimler kimleri çağırıyor?
Belediye başkanlarının, yönettikleri belediyelerin iletişimini üstlenecek ajansları, teknoloji üreten şirketleri, danışmanları..
Türkiye'nin dört bir yanında türeyen sosyal medya ajanslarının 2013 tahminlerine göre birçoğunun batacağını düşünüyoruz. Bakarsınız bu ajanslar yerel seçimler sayesinde kurtulur.
Belediyelerin neye ihtiyacı var?
Madde olarak sıralamadan önce her belediyenin ve belediye başkanının profesyonel bir iletişim danışmanına ihtiyacı olduğunu belirtmek isterim. Mevcut durum içler acısı.
- Online medya takip hizmeti: Şu an birçok belediye medya takip hizmetini aldıkları firmadan online medya takip hizmetini alıyor. Bence bu hatalı. Online dünyayı, sosyal medya dengelerini çok daha iyi bilen sadece bu işe odaklanmış firmalardan destek almalılar.
- Kriz planlarına: Oluşabilecek krizler için planların hazır olması gerekiyor. Seçim sürecinde deprem olduğunda belediye online iletişimi nasıl yapmalı, alternatifli planlanmalı.
- Sosyal medya danışmanlıklarına: Özellikle belediye başkanlarının sosyal medya danışmanına çok ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Belediyelerin sosyal mecralar hakkında bir başvuru kaynağına şiddetle ihtiyacı var.
- Sosyal medya eğitimlerine: Sosyal medyanın doğuşundan dengelerine kadar birçok konuda belediyenin basın biriminin donanımlı hâle gelmesi şart.
- Yönetim araçlarına: Belediyeye gelen şikayet, öneri, istekleri bir araya toplayacak ve yönetecek araçlar edinilmeli.
- Yerel mecra reklamlarına: Kolay yoldan il ve ilçeleri hedefleyecek reklam araçları temin edilmeli.
- Facebook reklamlarına: Facebook'da birçok kişi yaşadığı yeri işaretliyor. Aynı şekilde gittiği okulları ve etrafında olan alışveriş merkezlerini like ettiğini de düşünürsek hem il hem de ilçe belediyelerinin Facebook reklamlarına ihtiyaçları var diyebiliriz. Tabi bu reklamları iyi kullanan ajanslarada..
- Google reklamlarına: Seçim sürecinde başkan adaylarının isimlerini arayan birçok kişi olacaktır. Aramalara da mutlaka reklam çıkmaya ihityaç var.
Sektöre işe yarayacak öneriler:
- Webrazzi: Webrazzi'nin Analitik servisine belediyelerin Facebook sayfalarını karşılaştıran ek özellik eklenebilir. Ayrıca sitede bir kategoride yerel seçim için açılabilir. Bu sayede hangi belediye hangi başkan online ne kampanya yapmış takip ederiz. (Webrazzi'nin notu: Mesaj alınmıştır ;) )
- Lokal sosyal mecralar: İzlesene, Mynet benzeri mecraların belediyelerin konuşabilecekleri alanlar yaratmaları gerekiyor. İller bazında gidersek belkide kullanıcılara söz sizde uygulamaları yaratabilirler. Bunun karşılığında belediyelerde cevap verebilir, vatandaşla bu kanallar aracılığıyla irtibata geçebilirler.
- Facebook ve Google: Bu seçimde her iki mecraya en az 100 milyon tl haracanabileceğini düşünüyorum. Tabi bu ajansların satış performansına ve mecrayı direkt pazarlayan ekiplerin becerisine bakıyor. Fakat yukarıda telaffuz ettiğim rakam ulaşılması zor bir rakam değil.
- Yandex: Lokalleştirme konusunda bizi yine şaşırtsın lütfen :)
- E-Ticaret siteleri: Kutuların içinden başkanın mesajları çıkabilir. Ne de olsa hangi il, ilçeye gittiğini biliyorsunuz. Tavuk suyu çorbası çıkmasından daha itici olamaz diye düşünüyorum.
- Bloglar: Doğru uygulamaları teşvik etmek için belediyelere örnek uygulamalar önerebilirsiniz. Belediye seçimlerini konu alan stratejiler yazmanızda fayda var.
- Girişimciler: Hangi belediye başkan adayına benziyorsun Facebook uygulamaları yapılabilir :)) Şaka şaka.. Seçmen ile adayları buluşturacak fikirlere odaklanmakta fayda var. Diğer yandan sadece yerel seçime odaklanmayın. Girişiminizi yerel seçimin ardından cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin olduğunu düşünerek tasarlayın.
Birçok öneri eklenebilir. Şimdilik aklıma gelenleri yazdım.
Yazıyı özetlemek gerekirse seçimler sektörümüzü canlandıracak ve 2013'ü çok verimli bir yıl olarak geçireceğimiz benim kişisel öngörüm.
Umarım bu yazıyı okuyan herkesi heyecanlıdırabilmişimdir...