Kasım ayında e-ticaretteki hacim arttı, işlem başı ortalaması geriledi

Kasım ayında e-ticaretteki hacim arttı, işlem başı ortalaması geriledi

Ekim ayında büyüyen Türkiye e-ticaret sektörü Kasım ayında da tek haneli olsa da büyümeye devam etti. 2012 yılının sondan ikinci virajını kazasız belasız geride bıraktığımız e-ticaret verilerini paylaşıyoruz.

Bankalararası Kart Merkezi‘nin (BKM) verilerine göre Kasım ayında Türkiye’deki kullanıcılar internet üzerinden 15 milyon 518 bin 633 adet işlem gerçekleştirdi. Söz konusu dönemdeki işlem tutarının ise 2 milyar 513 milyon TL işlem tutarı olduğunu görüyoruz.

E-ticarette Kasım ayında gerçekleşen finansal hacmi Ekim ayı ile kıyasladığımızda yaklaşık 35 milyon TL ile yüzde 1.4'lük büyüme gerçekleştiğini görüyoruz. Sektörde geçen ay 2 milyar 478 milyon TL‘lik finansal hacim yakalanmıştı. Geçen sene aynı döneme göre büyüme oranıysa yüzde 36 olduğu hatırlatalım.

e-ticaret-bkm-islem-tutari

Söz konusu dönemde yakalanan işlem tutarıyla beraber 2012 yılı Kasım ayında toplamda 27 milyar 110 TL'lik işlem finansal hacme ulaşıldı. Geçen sene toplamındaysa bu rakamın 22 milyar 117 milyon TL'ye ulaştığını hatırlatalım. Kısaca 2012 yılı Kasım ayı itibariyle geçen seneye yaklaşık 5 milyar TL'lik farka ulaşıldığını paylaşalım.

İşlem adedinde yüzde 5.2'lik büyüme var

Gelelim işlem adedi konusuna, Kasım ayında en fazla büyümenin işlem adedinde gerçekleştiğini ifade edebiliriz. Ekim ayına göre yüzde 5.2'lik büyümeyle toplamda 15 milyon 518 bin 633 adet işlem gerçekleşmiş durumda. Ekim ayındaysa bu rakam 14 milyon 740 bin 259 adet işlemdi. Söz konusu dönemi geçen sene Kasım ayı ile kıyasladığımızda yüzde 28'lik büyümenin gerçekleştiğini görüyoruz. Kasım ayı itibariyle 2012 yılı toplam işlem adedi 154 milyon 436 bin 504'e ulaştı.

e-ticaret-bkm-islem-adedi

Gelelim işlem başına düşen tutara. 2012 yılı Kasım ayı itibariyle işlem başına düşen tutar BKM verilerine göre 161 TL olarak gerçekleşti. Ancak işlem başına tutarın düşmeye devem ettiğini görüyoruz. Ekim ayında bu rakam 178 TL'den 168 TL'ye düşmüştü. Geçen sene Kasım ayındaysa bu rakam 156 TL'ydi. İşlem başına düşen tutar konusunda geçen sene aynı döneme göre büyüme sağlanırken, son iki aydan beri düşüş sürüyor.

İşlem başına düşen tutar son 2 ayda 17 TL geriledi

Sonuç olarak tek haneli olsa da e-ticaret sektörü hem finansal hem de işlem adedi bakımından büyüyor. Ancak son iki aydan beri işlem başına düşen tutarın düşmesi konusuna dikkat etmek gerektiğini düşünüyoruz. Bu rakam son iki ayda toplamda 17 TL geriledi. Ancak Türkiye e-ticaret sektörü sonuç olarak 2012 yılını geride bırakmadan önceki sondan ikinci viraja hızlanarak girmiş durumda.

BKM Ağustos ayına kadar internet üzerinden yapılan kartlı işlemleri, e-ticaret başlığıyla altında paylaşıyordu. Ağustos ayı itibariyle söz konusu verileri ‘internetten yapılan kartlı ödeme işlemleri’ başlığı altında verilmeye başlandığını bir kez daha hatırlatalım. Öte yandan paylaşılan verilerin içinde uçak bileti, sigorta gibi sanal POS üzerinden gerçekleştirilen tüm işlemler mevcut.

Küçük bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Geçen hafta Webrazzi Anatlitik bünyesine e-ticaret verilerini de ekledik. BKM'nin verilerini kullanarak hazırladığımız bu serviste, ay ve yıllara göre kıyaslama yapmak mümkün. Webrazzi Analitik E-ticaret'e buradan ulaşabilirsiniz.

Rakamlarla Kasım ayı e-ticaret sektörü

  • 15 milyon 518 bin 633 işlemde  2 milyar 513 milyon TL hacim yaratıldı.
  • İşlem başına tutar 161TL’ye geriledi.
  • Finansal hacimde 2012 yılı Eylül ayına göre yüzde 1.4 büyüme yaşandı.
  • İşlem adedinde Ekim ayına oranla yüzde 5.2′lük artış yaşandı.

* Yukarıda paylaşılan rakamlara sanal POS üzerinden gerçekleştirilen tüm işlemler (uçak bileti, sigorta vs.) dahildir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.