The Human Face of Big Data ile veri ikizinizi bulun

The Human Face of Big Data ile veri ikizinizi bulun

2 milyarlık internet nüfusunun geride bıraktığı her iz, 'büyük veri' bulutunu biraz daha büyütüyor. Sürekli yeni gelişmelerle karşımıza çıkan bu yeni bir ekonomi yeni araştırmaları da beraberinde getiriyor.

The Human Face of Big Data adlı medya projesi de kitlesel bir katılımla büyük veri girdabının içine giren araştırmalardan. Söz konusu projenin hedefi sizinle benzer verileri üreten/paylaşan 'veri ikizinizi' bulmak. Bunun için geliştirilen iPhone uygulaması 6 başlık altında 50'den soruyu cevaplamanızı istiyor.

Uygulamada yer alan sorular ailenizden uyku alışkanlığınıza, cinsellikten güven algınızı ölçmeye kadar farklı noktalara uzanıyor.  Sorulara ne kadar çok cevap verirseniz başarılı bir eşleştirme olasılığı artıyor. Konumunuzu paylaştığınızda çevrenizdeki veri ikizinizi bulabilirsiniz.

human face of big data

100'den fazla ülkeye ulaşan HFOBD, 2 aydan kısa bir sürede 3 milyondan fazla (şu anda 3.16 milyon) cevap toplamayı başarmış ve bu sayı her dakika artıyor. Mart 2012'den bu yana yaklaşık 100 fotoğrafçı 30 ülkeden elde ettiği sonuçlarla HFOBD'i yani 'büyük verinin sureti'ni ortaya koymaya çalışıyor.

Zaten uygulamadaki soruları cevapladıktan sonra veri ikiziniz bulunurken de yüzünüzün fotoğrafını uygulamaya yüklemeniz isteniyor ve yukarıda gördüğünüz gibi bir eşleme yapıyor. Ben bazı soruları cevaplamadan tamamladım ve yüzde 61 benzerlikte bir veri ikizimle karşılaştım.

big data buyuk veri 1

Verilerin sonuçlarını bu ay başında bir kitapta ve bir iPad uygulamasında yayınlayan araştırma 13-18 yaş arasındaki gençler için de Student Face of Big Data altında benzer bir çalışma yapıyor. Sonuçların bir kısmı da şu sayfada yayınlanıyor.

Bazı bilgilerinizi paylaşarak bu projenin bir parçası olmak, büyük verinin sizi nasıl tanımak istediğini görmek ve veri ikisinizi bulmak için hala vaktiniz var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.