"Türkiye'nin yüzde 85'i e-ticaret ile tanışmadı"

Ödeme Sistemleri'12 Konferansı,  Webrazzi Kurucusu Arda Kutsal'ın açılış konuşmasıyla başladı. Arda Kutsal'dan hemen sonra sahneye MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney geldi. Türkiye ve dünyada ödeme sistemlerinin geleceği konusuna değinen Mete Güney, dikkat çekici öngörülerde bulundu.

Sektörle ilgili veriler paylaşmaya başlayan Mete Güney, Türkiye'de şu anda 55 milyon yetişkin nüfus bulunduğunu ve bu nüfusun 54 milyon kredi kartı bulunduğunu söyledi. Mete Güney, "Harcama söz konusu olduğunda Türkiye'deki harcamaların yaklaşık yüzde 30'u kartlar ile gerçekleşiyor. Bu rakam İsveç'te yüzde 70, İngiltere'de ise yüzde 60 civarında" şeklinde konuştu.

MasterCard olarak nakitsiz bir dünya istediklerini söyleyen Mete Güney, Türkiye'de de aynı vizyona sahip olduklarını söylüyor. Mete Güney, "2023'te nakitsiz bir Türkiye istiyoruz. Bu o kadar kolay değil. Dünyada her ödemeden yüzde 85'i şu anda nakit olarak gerçekleşiyor" dedi.

Nakit kullanmak aslında avantajlı değil

Yeni teknoloji ve yeni ödeme sistemlerinin nakitsiz bir dünya için önemli olduğunu belirten Mete Güney, sözlerine şu şekilde devam ediyor: "Herkes nakdin herkes daha avantajlı olduğunu düşüyor. Ancak nakit aslında avantajlı değil. Nakdi üretmenin ve çevirmenin ciddi bir maliyeti oluyor. Öte yandan kayıt dışı ekonomi için önemli bir rol oynuyor."

Türkiye'de mağaza ve kullanıcıların ödeme sistemlerine kolaylıkla ulaşabilmesi gerektiğini ifade eden Mete Güney, "Şu anda Türkiye'de 2 milyon POS ve 54 bin sanal POS bulunuyor. Bu rakamı banka sayısına böldüğümüzde, e-ticaret şirketi başına oldukça düşük bir rakam düşüyor" dedi.

Gelecekteki ödeme sistemleri konusuna değinen Mete Güney, teknolojinin en büyük yardımcılarının olduğunu dile getirdi. Temassız ödeme, e-cüzdan, mobil para ve ön ödemeli kartlardan örnekler verdi. Özellikle elektronik cüzdanlar arasında rekabetin artacağını söyleyen Mete Güney sözlerine şu şekilde devam etti: "Bir elektronik cüzdanın başarılı olabilmesi için sadece ödeme yapılabilmesi başarılı olamaz. Mobil finansal hizmetleri, konum bazlı uygulamalar ve sosyal medya gibi öğelerin e-cüzdanların içinde olması gerekiyor."

Türkiye'nin yüzde 15'i internetten alışveriş yapıyor

Türkiye'deki e-ticaret sektörü de Mete Güney'in değindiği konular arasındaydı. Türkiye'deki toplam nüfusun sadece yüzde 15'inin internetten alışveriş yaptığını söyleyen Mete Güney, geriye kalan yüzde 85'nin kazanılması gerektiğiniz sözlerine ekledi.

Ödeme Sistemleri'12 Konferansı için paylaştığımız yazılara buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.