Doğan Yayın Holding'in yeni yayın ilkelerinde 'sosyal medya' etkisi

Doğan Yayın Holding'in yeni yayın ilkelerinde 'sosyal medya' etkisi

Doğan Yayın Holding, 'Medyada yeni dönem' başlığıyla yazılı basın yayın ilkelerini yayınladı. Toplamda 34 maddeden oluşan yayın ilkelerinin yedi maddesinde 'sosyal medya' ifadesi yer alıyor.

Doğan Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Aydın Doğan tarafından açıklanan maddeler Hürriyet, Radikal, Posta ve Fanatik'in yanı sıra holdingin bünyesindeki birçok dergiyi de kapsıyor. 'Sosyal medya' ifadesinin geçtiği yedi maddeyi hemen paylaşalım.

Doğan Yayın Holding çalışanları sosyal ağlarda artık anonim yani takma isimle yer alamayacak. 26. maddeye göre şirket çalışanlarının adını, fotoğrafını, çalıştığı yayın kuruluşunu ve görevini belirtmek zorunda.

Haber yayınlanmadan sosyal medyada yayımlamak yok

2012 yılı basın sektöründe tartışma yaratan bir madde Doğan Yayın Holding Yayın İlkeleri'ne dahil olmuş oldu. Bu madde ise gazete ve dergi çalışanlarının elde ettiği haber, bilgi, fotoğraf ve görüntü gibi içeriklerin sadece yayımlandıktan sonra ya da yöneticinin izniyle sosyal medyada paylaşabiliyor olması. Bu maddenin benzeri BBC gibi birçok büyük medya şirketlerinin ilkelerinde 2012 yılı itibariyle yer almaya başlamıştı.

Öte yandan gazete ve dergi çalışanlarının gizlilik, güvenlik ve rekabet açısından risk oluşturabilecek detayları, ofis bilgileri ve toplantı içeriklerini paylaşması 34. maddeye göre yasaklandı.

Doğan Yayın Holding'in Yayın İlkeleri'nde sosyal medya etkisini görmek mümkün. İlkelere dahil edilen bu yeni madde, gazetecilerin sosyal medya paylaşımları konusunda daha dikkatli olmasını gerektireceğe benziyor. Ancak gazetecilerin ve genel olarak çalışanların sosyal medyadaki ifade özgürlüğü ise bundan sonraki dönemde daha fazla tartışılacak gibi görünüyor.

İçinde 'sosyal medya' geçen Doğan Yayın Holding Yayın İlkeleri'ni aşağıda inceleyebilirsiniz.

23) Doğan Yayın Grubu Ortak Değerleri, bütün dijital platformlarında yapılan yayıncılığa, gazete ve dergilerin sosyal medyadaki faaliyetlerine ve yayınlarına dışarıdan katkıda bulunanları da kapsar.

24) Gazete ve dergi çalışanları, sosyal medyada da mesleki ve kurumsal kimliklerini unutmamalı, kurumun itibarını zedeleyecek ve saygınlıklarına gölge düşürecek davranışlardan kaçınmalıdır. Yetkilendirilmedikçe çalıştığı kurum adına açıklama yapmamalı, iç işleyişe ilişkin bilgileri paylaşmamalıdır.

26) Gazete ve dergi çalışanları, sosyal paylaşım ağlarında da kendisiyle ilgili yanıltıcı bilgi vermeme yükümlülüğünü göz ardı etmemeli, şeffaf olmalıdır. Kişisel hesap açarken takma isimle takipçilerini ve sosyal ağını yanıltmamalı, adını ve fotoğrafını kullanmalı, çalıştığı yayın kuruluşunu ve görevini belirtmelidir.

27) Gazete ve dergi çalışanları, elde ettiği haber, bilgi, fotoğraf ve görüntü gibi içerikleri sadece çalışanı oldukları yayın kuruluşuna verir. Bütün bu içerik, ancak çalışanı oldukları yayın kuruluşunda yayımlandıktan sonra ya da yöneticisinin izniyle sosyal medyada paylaşılabilir. Ancak manipülasyon yapılmamalı, kişi ya da kurumlar, teyit edilmemiş bilgilerle zan altında bırakılmamalıdır.

29) Gazete ve dergi çalışanları sosyal medyayı haber alma aracı olarak da kullanabilir. Dijital mecradan öğrenilen her bilgi, her zaman olduğu gibi doğrulatılmaya muhtaçtır. Dijital alandan edinilen bilginin kaynağı da kontrol edilmeli; yayım için onay alınmalı; haber yazılırken o site, hesap, blog ya da tweetin adresi de verilmelidir.

33) Gazete ve dergi çalışanları, sosyal medyada paylaşılacak bir içerik ya da alınacak bir aksiyon konusunda tereddütte kalırsa, bölüm müdürlerine ya da sosyal medya editörlüğüne danışır.

34) Gizlilik, güvenlik ve rekabet açısından risk oluşturabilecek detaylar, ofis bilgileri ve toplantı içerikleri sosyal medyada işaretlenemez ve paylaşılamaz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.