Apple bir günde neden 34,9 milyar dolar değer kaybetti?

Apple bir günde neden 34,9 milyar dolar değer kaybetti?

Wall Street son dönemlerde teknoloji ve özellikle de internet şirketlerine pek de iyi davranmıyor. Pek çok firmanın borsadaki hisse değerleri güven vermeyen bir şekilde dalgalanıyor. Fakat tüm bu karmaşa içinde bir firma var ki borsadaki yükselişi tüm rakiplerini kıskandırıyor: Apple.

Fakat dün herkesi şaşırtan bir gelişme oldu ve son 12 ay içerisinde hisseleri yüzde 42,7 değer kazanmış olan Apple, bir gün içerisinde yüzde 6,43 geriledi. Diğer bir değişle Apple sadece bir gün içerisinde 34,9 milyar dolar değer kaybetti.

Şaşırtıcı olan ise bu ani ve sert düşüşe neden olabilecek görünürde net hiçbir şey olmaması…

Apple’ın son dört yılda şahit olduğu en ciddi düşüşün bir nedeni olmalı ama ekonomi uzmanları bile bu konuda çaresiz kaldılar. Ortaya pek çok farklı iddia atıldı ama bunların çoğu Apple gibi son derece ciddi bir nakde sahip, sağlam bir satış grafiği bulunan bir firmanın bir günde 34,9 milyar dolar değer kaybetmesini açıklamaya yetmiyor.

Suçlu iPad Mini mi?

Broker’ların ellerinde tuttukları hisse türlerine dair bir değişimin buna yol açtığı iddiaları, China Mobile’ın iPhone yerine Lumia’yı tercih etmesi, hatta daha az vergi ödemek için yılsonundan önce yüksek değerli hisseleri elden çıkartmayı planlayan küçük yatırımcıların acil satışları bile Apple hisse senetlerinde düşüşün nedeni olarak gösterildi. Fakat bu nedenler Apple’ın yaşadıklarının ancak bir kısmını açıklamak için yeterli olabilir gibi görünüyor, yine de gözden kaçırmamakta fayda olabilir.

Bunların dışında bahsetmeye değer iki önemli nokta var. İlki Apple’ın şirket değerinin artık yerini bulduğu düşüncesi. Pek çok analist bundan epey zaman önce Apple’ın artık tavan yaptığını ve bundan sonra ancak düşüş yaşanabileceğini söylemişti. Fakat bunun biraz erken bir yorum olduğu Apple’ın yükselmeye devam etmesiyle görüldü. Tavan noktası burada olabilir…

Peki Apple’daki bu düşüş ile iPad Mini arasında bir bağ kurmak mümkün olabilir mi? Bunun etkisi olabileceğini göz ardı etmek mümkün değil. iPad Mini kötü bir ürün olduğu için değil ama Apple’ın son zamanlarda ürün yönetimi konusunda kendi kalıplarının dışına çıkmaya başlamasının bir göstergesi olduğu için iPad Mini, Apple hisselerinde esen rüzgarı açıklamayı sağlayabilir.

Tim Cook: Bir Steve Jobs değil

Tim Cook aslında Jobs’ın ardından beklentilerin üzerinde bir performans sergiledi ama bir Steve Jobs olmadığı da kesin. Örneğin son zamanlarda ortalarda dolaşan Intel’den ayrılma planları Apple için son derece ciddi bir adım. Apple’ı bugünkü haline getiren Jobs’un yokluğunda bu tip önemli kararları vermek konusunda piyasalar henüz Cook’un yetkinliğinden çok da ikna olmuş değil. Bu nedenle ortaya çıkan en ufak değişim haberinin sarsıcı etkileri olabiliyor.

Bu sırada Apple'ın hisseleri ile ilgili geçtiğimiz Nisan ayında yayınladığımız şu analizi de tekrar okumanın zamanı gelmiş olabilir...

Peki sizce Apple’ın hisselerindeki bu düşüşün en önemli sebebi ne olabilir? 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.