Yılın son çeyreğinde kaç iPad satılacak?

Yılın son çeyreğinde kaç iPad satılacak?

Apple, iPad satışlarından son derece memnun. Yılın ilk çeyreğinde 15 milyon adet satışın ardından sırasıyla 14 ve 17 milyon adet iPad satmayı başaran Apple’dan 2012’nin son çeyreğinde ise rekor bekleniyor.

Henüz ortada somut rakamlar yok, son çeyreğe ait rakamları 2013’ün ilk aylarına kadar göremeyeceğiz. Fakat Apple’ın bugüne kadar gerçekleşen iPad satışları, iPad Mini’nin etkisi ve piyasa koşulları bir arada değerlendirildiğinde analist Sameer Singh, Apple’ın 2013’e girmeden önceki şu son dönemde 24 ile 26 milyon arasında bir satış rakamına ulaşmasının gerçekçi olacağını iddia ediyor.

Singh, dördüncü çeyrek iPad satışlarını ön görebilmek için önce eldeki verilere iPad Mini’yi hiç hesaba katmadan iPad satış beklentilerini hesaplamış. Ardından iPad Mini’nin etkisini, hem sağlayacağı satışlar, hem de Mini’nin normal iPad satışlarını ne oranda etkileyeceği ile birlikte bu denkleme dahil etmiş.

Son çeyrek iki neden dolayı iPad satışlarının yıl içerisinde en yükseğe çıktığı dönem. Bunlardan ilki tahmin edebileceğiniz gibi yılbaşı öncesi genel olarak satışlarda gözlenen artış. İkincisi ise iPad almayı düşünenlerin genellikle yeni bir model çıkması umuduyla satın almalarını son üç aya ertelemeleri.

Daha önceki verilere bakıldığında iPad satışlarının 2010’un dördüncü çeyreğinde yüzde 133, 2011’in aynı döneminde ise yüzde 66 arttığı gözleniyor. Bu verilere göre Singh, eğer iPad Mini hiç piyasaya çıkmasaydı dördüncü çeyrekte yüzde 33’lük bir artış ile toplam 22,7 milyon adet iPad satılacağını tahmin ediyor.

Üreticilerden gelen verilere göre iPad Mini’nin son çeyrekte toplam 6 ile 7 milyon adet arası satılacağını ön gören Singh, bu rakamların normal iPad satışları üzerinde yüzde 50 ile yüzde 70 aralığında etkide bulunacağını tahmin ediyor.

Tüm bu veriler ışığında eğer satılan iPad Mini’ler iPad satışlarına yüzde 70 oranında etkide bulunursa son çeyrekte ulaşılacak satış rakamları 24,5 milyonda kalacak. Eğer etki yüzde 50 gibi daha düşük bir oranda gerçekleşirse toplam iPad satışlarının 26,2 milyon adede ulaşması mümkün.

Tek bir çeyrekte 26 milyon adet iPad. Bu Apple için ciddi bir rekor anlamına geliyor…

Bu öngörülerin ne oranda gerçekleşeceğini öğrenmek için önümüzde daha birkaç ay var ama beklerken siz de tahminlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.