Nielsen’den 2012 sosyal medya raporu

Bugün araştırmaları ve raporları sevenler için güzel bir gün çünkü Mary Meeker’ın kapsamlı raporundan sonra şimdi de Nielsen, internetin ve özellikle de sosyal web’in son durumunu, bir yıl öncenin rakamları ile karşılaştırarak sunduğu “Social Media Report 2012”yi yayınladı.

Rapor tahmin edebileceğiniz gibi internetin ve özellikle de sosyal web’in ne kadar hızlı büyüdüğünü çok net bir şekilde ortaya koyuyor.

İşte Nielsen’ın 51 ülkede 28 bin kişi ile gerçekleştirdiği çalışmanın bu önemli raporundan öne çıkan bazı başlıklar…

İnternet kullanımının sürekli olarak arttığı zaten biliyoruz, Nielsen’in raporu ise bunun tam olarak nasıl bir artış olduğunu net bir şekilde gösteriyor. Aylık olarak ortalama internet kullanımı 520 dakikaya ulaşmış durumda. Bu yüzde 21’lik bir artışı ifade ediyor.

Bu sürenin yüzde 17 gibi çok önemli bir bölümü ise tek bir sitede geçiriliyor. O site de tahmin edebileceğiniz gibi Facebook.

Raporda mobilin yükselişi de net bir şekilde görülebiliyor. Bundan bir yıl öncesinde sosyal ağlara mobil cihazlardan ulaşanların sayısı 44,8 milyon iken 2012’de bu rakam 85,5 milyona çıkmış durumda.

PC kullanımlarında ise farklı sosyal ağ sitelerine göre değişik rakamlar karşımıza çıkıyor. Örneğin Facebook’un PC kullanıcıları bir yıl önceye göre yüzde 4 gerilemiş durumda. Twitter’ın yüzde 13, Google+’ın ise yüzde 80’lik artışı göze çarpıyor. Diğerlerine göre daha genç olan Pinterest ise henüz göreceli olarak erken aşamada olduğu için yüzde 1047’lik artışı aslında önemli fakat göründüğü kadar büyük bir toplamı ifade etmiyor.

PC’de yüzde 4’lük düşüşe rağmen Facebook’un mobilde yüzde 85’lik artışı ise dünyanın en büyük sosyal sitesinin hedefleri ile doğru orantılı görünüyor.

Pinterest ise yüzde binin üzerindeki büyümesine rağmen aslında kendi alnında kısa sürede olgunluk seviyesine ulaştı bile. 8 ayda 2,5 milyondan 25 milyon kullanıcıya ulaşmayı başaran Pinterest, Şubat 2012’de durgunluk dönemine girdi. Üst üste üç ay boyunca kullanıcı sayısı büyük oranda sabit kalan Pinterest Mayıs ayından beri ufak da düşüş yaşıyor.

Nielsen’in 15 sayfalık raporunu şu adresten inceleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.