Facebook ve Zynga ilişkilerine mesafe koydu, Zynga hisseleri yüzde 12 düştü

Facebook ve Zynga ilişkilerine mesafe koydu, Zynga hisseleri yüzde 12 düştü

Facebook ve Zynga’nın çok yakın bir ilişki içerisinde olduklarını biliyoruz. Tek başına Facebook’un gelirlerinin önemli bir kısmını üretmesine rağmen kendi alanlarında lider olan bu iki dev firma, zaman içinde bazı sorunlar da yaşamıştı. O dönemdeki sorunların üstesinden gelmeyi başaran iki çözüm ortağı karşılıklı anlaşmalarını yakın bir ilişki çerçevesinde sürdürmeyi başardılar.

Fakat bu durum değişiyor. Zynga’nın son yayınladığı SEC dokümanında bu değişimi net olarak görmek mümkün. Artık Zynga ve Facebook eskisi kadar yakın bir iş ilişkisinde değiller. Hatta Zynga artık Facebook açısından herhangi bir uygulama geliştiricisinden pek de farklı değil.

Tabi ki bu yeni ve daha esnek  iş modelinin her iki firma içinde farklı sonuçları olacağı kesin. Hatta ilk etkileri şimdiden ortaya çıkmaya başladı bile…

Bu yeni modelde Zynga Facebook’tan artık özel ilgi görmeyecek ama karşılığında Facebook dışındaki platformlar için de oyunlar geliştirebilecek. Ayrıca Zynga artık ödeme almak için Facebook’un sunduğu çözümleri kullanmak zorunda da değil. Ayrıca Zynga artık Facebook reklamlarını kullanmak zorunda da değil.

Duyurudan sonra Zynga hisseleri yüzde 12,21 düştü

Bu gelişmenin ilk etkisi borsada kendini gösterdi. Facebook ile bağlarını zayıflatan Zynga’nın hisseleri duyurudan kısa süre sonra yüzde 12,21 değer kaybetti. Yani ilk tepkilere göre para piyasaları bu hareketin Zynga için en doğru hamle olduğunu, en azından ilk bakışta, düşünmüyor.

Aslında Zynga’nın Facebook bağımlılığı dev sosyal oyun firmasının en çok eleştirilen özelliğiydi. Mark Pincus da bunun farkında olduğu için bir süredir Zynga’nın seçeneklerini çeşitlendirmek için uğraşıyordu. Kendi oyun platformu Zynga.com’un temellerinin atılmasının nedeni de zaten buydu.

Fakat bugüne kadar sosyal ağ sitesi için ürettiği gelirler ile Facebook karşısındaki müzakerelerde eli oldukça güçlüydü. Fakat 2012 Zynga için beklendiği gibi geçmiyor. Hem gelirleri, hem de hisse değeri bu yıl içerisinde beklentileri yakalayamayan Zynga, çalışanlarının yüzde 5’ini de işten çıkartmak zorunda kalmıştı.

Böyle olunca Facebook ile karşılıklı bir anlaşma ile konumlarını değiştirme yoluna gittiler. Facebook açısından bakıldığında bu yeni model çok ilginç bir açılıma da olanak tanıyor. Facebook artık isterse kendi oyunlarını üretmeye başlayabilir.

Fakat asıl işi oyun üretmek değil, oyunlar için en uygun platformu üretmek olan Facebook için bunun üzerine gideceği bir seçenek olması pek de muhtemel görünmüyor…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.