RIM’de işlerin iyi gitmediği, firmanın hızla güç kaybettiğini sıkça duyuyoruz. Fakat BlackBerry’nin tüm bu söylentilere rağmen hala varlığını koruyor olmasının en önemli nedenlerinden biri kurumsal tarafta hala ilk tercih edilen cihaz olması. Fakat IDC’nin yeni raporuna göre RIM, son kalesini de kaybetmek üzere.
Şu anda kurumsal kullanımda BlackBerry halen lider ama yakın gelecekte iPhone ve Android’in gerisinde kalacak gibi görünüyor. Yıllık toplam satışlarda RIM hali hazırda bu iki rakip ile yarışmakta epeyce zorlanıyor, fakat kurumsal taraftaki gücünü de kaybetmesi firmanın geleceğine yönelik en önemli tehlike gibi görünüyor.
IDC raporunda kurumsal kullanımı şirketin tahsis ettiği cihazlar ve kullanıcıların şirketlerinden talep ettikleri cihazlar olarak ikiye ayırmış. 2011 yılında firmalar çalışanlarına toplam 22,4 milyon adet BlackBerry cihaz dağıtmışlardı. 2012’de ise ilk kez kurumsal satışlarda RIM her iki rakibinin de gerisinde kalmış oluyor.
Çalışanların tercihi Android
IDC’nin öngörülerine göre 2012 sonuna kadar firmalar çalışanlarına dağıtmak üzere toplam 15,1 milyon adet Android ve 31,1 milyon adet iPhone satın alacaklar.
Seçimi çalışanlara bırakan firmalarda ise Android’in çok ciddi bir şekilde öne çıktığı görülüyor. IDC’nin rakamlarına göre kürsel olarak çalışanların iş telefonu olarak tercih ettikleri Android ichaz sayısı tam 87,7 milyon adet. Buna karşılık iPhone tercih edenlerin sayısı 37,1 milyon’da kalmış. BlackBerry isteyen çalışanların sayısı ise 5,2 milyon. Android’in bu alanda bu kadar hakim olmasının nedeni firmaların koymuş oldukları fiyat bariyeri. Pek çok firma için bu bariyer iPhone fiyatlarının altında kalıyor ama o fiyata bir Android cihaz satın almak mümkün olabiliyor.
iPhone 2016'da zirvede
IDC’nin tahminlerine göre kurumsal kullanımda iPhone 2016 yılında BlackBerry’yi geride bırakmış olacak. Raporda 2016 içerisinde kurumların çalışanlarına tahsis ettikleri iPhone sayısı 68,9 milyona ulaşması bekleniyor.
BlackBerry’nin en güçlü olduğu bu alanda kan kaybetmesinin nedeni ise aslında kullanıcı tercihlerden kaynaklanıyor. Halen pek çok kurum BlackBerry’i iş kullanımı için en uygun cihaz olarak görüyor olsalar da, RIM’in cihazının iPhone’un popülaritesinin çok gerisinde kalması çalışanların kurumlar üzerinde talep ve hatta baskı oluşturmasına neden oluyor.
Diğer yandan Android’in en büyük avantajı düşük maliyetli alternatiflere sahip olmasıyken, bu aynı zamanda çok farklı özelliklere sahip cihazların bulunması yani ünlü parçalanmış (fragmented) pazar sorunu burada da en büyük dezavantaj gibi görünüyor.