Finlandiya'nın yeni Nokia'sı Jolla mı olacak?

Finlandiya'nın yeni Nokia'sı Jolla mı olacak?

Açık kaynaklı mobil işletim sistemi MeeGo, son zamanlarda yeni bir girişimle adından söz ettirmeye hazırlanıyor. Finlandiya'nın mobil telefon dünyasına yeni hediyesi Jolla (yolla diye okunuyor) adlı girişim, dün ilk gösterimini yaptı ve kendini destekleyen ilk operatörü de buldu.

Meego'yu yeniden yorumlayan Jolla, mobil işletim sistemi dünyasına yeni bir soluk getirmek istiyor. Sallfish kod adlı ilk sürümü dün Jolla CEO'su Marc Dillon tarafından tanıtıldı ve bir video ile ilk detaylar gözler önüne serildi. Sallfish'in arayüzü Windows Phone ve Android karışımı gibi duruyor. Performansı hakkında bir şey söylemek için henüz çok erken.

Sallfish'in Android tabanlı uygulamaları çalıştırması bekleniyor. Tamamen çoklu uygulama çalıştırma ve hızlı bir işletim sistemi bekleniyor ve bunun için de bazı yenilikler var. El hareketleri önemli bir deneyim aracı olacak. Nokia N9 gibi Meego tabanlı cihazların Sallfish'i desteklemeyeceği açıklanırken geliştirici topluluğuna açık kapı bırakılıyor.

Uzakdoğulu donanım üreticilerinin de dahil olduğu bir birliktelikle 200 milyon Euro'luk bir kaynağı kullanacak olan Jolla'lı ilk akıllı telefonun ne zaman çıkacağı ise henüz bilinmiyor. Ancak operatör tarafında da Finlandiya'nın önde gelen markalarından DNA ile anlaşma sağlanmış. Yani Jolla Finlandiya'nın yeni Nokia'sı olmak için tüm şansını zorluyor.

Aşağıda Sallfish'in tanıtımını izleyebilirsiniz. Geliştiriciler de yayınlanacak SDK için Jolla.com'u veya meegoturkiye.org'u takip edebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.