Facebook hisselerinde ikinci bahar

Kademeli olarak sınırlandırılmış hisselerini serbest bırakan Facebook, deyim yerindeyse borsada ikinci baharı yaşıyor. Toplamda 1.3 milyar adet hissesini daha serbest bırakan şirket, Temmuz ayından beri en yüksek değere ulaştı.

14 Kasım'ı Facebook'un borsa performansı için bir mihenk taşı olarak kabul edebiliriz. Facebook çalışanları elinde bulunan yaklaşık 804 milyon adet hissenin üzerindeki alım satım yasağı 14 Kasım'da kaldırıldı. Hisse başı 19.86 dolar olan şirketin hisseleri, daha o gün yüzde 10 değer kazanarak güne 21.85 dolar değerle başladı.

Kasım ayında yüzde 28 değer kazandı

Bu tarihin üzerinden sekiz gün geçti ve şirketin hisseleri artmaya devam ediyor. Geçen günkü (21 Kasım) seansı da başarıyla kapatan Facebook, yüzde 5.28 değer kazanarak hisse başı 24.32 dolara kadar çıktı. Sadece kasım ayında yüzde 28 değer kazanan şirket, Temmuz ayından bu yana en yüksek değere de ulaşmış oldu.

804 milyon adet hissenin serbest bırakılması aslında ilk kez gerçekleştirilen bir hamle değildi. Facebook 14 Kasım'da üçüncü kez bu işlemi gerçekleştirmişti. Ancak daha önce gerçekleştirilen hisselerin alım satıma açılması daha az hisse adetleri üzerinden gerçekleşmişti.

Üçüncü kez hisselerini serbest bıraktı

İlk olarak Ağustos ayında 271 milyon hissenin sınırını kaldıran Facebook, o dönemde değer kaybetmişti. İkinci tur serbest bırakma hamlesiyse 29 Ekim’de yani Sandy Kasırgası sonrası geldi ve şirket, 179 milyon hissesinin üzerindeki sınırı daha kaldırmıştı. Ancak Facebook o dönemde de değer kaybetmişti.

Facebook hissedarları serbest kalan hisselerini nakite çevirmek için harekete geçtiğini bir kez daha hatırlatalım. Accel Partners, Meritech Capital Partners ve Greylock Partners gibi yatırım şirketleri Facebook hisselerini satmıştı. Andreessen Horowitz, Microsoft ve Kleiner Perkins ise hala şirketin yönetim kurulunda bulunan şirketler arasında.

Hisse başı 15 dolara kadar düşmek üzere olan Facebook, aradığı hayat öpücüğünü bulmuşa benziyor. Bu durum, yatırımcıların Facebook'un uzun vadedeki hedeflerine ve planlarına güvendiğinin en iyi örneği olarak gösterilebilir.

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.