Girişim camiasının süper melek yatırımcılarından Aydın Şenkut'un melek yatırımını yaptığı Meraki, Cisco'ya satıldı. 1.2 milyar dolarlık satın alma anlaşmasının dikkat çekici detaylarından birisi söz konusu meblağnın nakit olarak ödenecek olması.
Birkaç cümleyle Meraki'nin ne olduğunu anlatalım. Kablolu veya kablosuz ağların bulut üzerinden kontrolünü sağlayan Meraki, okullardan büyük şirketlere kadar geniş yelpazedeki alanda hizmet veriyor. 2006 yılında MIT'li üç öğrenci tarafından geliştirilen girişimde şu anda 330 kişi çalışıyor.
Başlıkta da belirttiğimiz gibi şirketin melek yatırımcıları arasında Aydın Şenkut'un yatırım şirketi Felicis Ventures bulunuyor. Felicis Ventures'un yanı sıra Google da Meraki'nin melek yatırımcılarından.
Toplamda 80 milyon dolarlık yatırım aldı
Meraki'nin aldığı melek yatırımdan sonra da yatırım şirketlerinin dikkatini çekmeye devam ettiğini görüyoruz. 2007 yılında Sequoia Capital'den 5 milyon dolarlık yatırım alan Meraki, 2008 yılında 20 milyon dolar, 2011 yılında 15 milyon dolar ve son olarak da bu sene Temmuz ayında 40 milyon dolarlık yatırım almış. Yani şirketin aldığı toplam yatırım miktarının 80 milyon dolar olduğunu paylaşalım.
Congrats to the @meraki team ! techcrunch.com/2012/11/18/cis… - so proud to be an investor from the very beginning & proud of our 37th exit to date
— asenkut (@asenkut) November 19, 2012
Satın alma anlaşmasından sonra açıklama yapan Meraki CEO'su Sanjit Biswas, Meraki'nin satışını hiç beklemediklerini bir anda gerçekleştiğini söylüyor. Sanjit Biswas, "Anlaşmadan sonra işin başında olmaya devam edeceğiz. Ulaşmak istediğimiz yıllık 1 milyar dolarlık gelir hedefimiz hala devam ediyor" şeklinde konuşuyor. Cisco İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Hilton Romanski ise önemli bir satın almaya imza attıklarını ve bulut bilişim konusunda hızla yol alacaklarını söylüyor.
Cisco'nun Meraki'yi satın almasından da görüldüğü üzere yatırımlar, altyapı sistemleri kategorisinde bulunan girişimlere de geliyor. Tabi söz konusu 80 milyon dolar yatırımla 1.2 milyar dolara satılan bir şirket olunca, bu kategorinin ne kadar katma değerli olduğunu da gözler önüne seriyor.