Teknoloji sektöründe satın alma ve birleşmeler hız kesti

Teknoloji sektöründe satın alma ve birleşmeler hız kesti

Şirket satın alma ve birleşmeleri (M&A) için çok da parlak sayılmayacak bir çeyreği geride bıraktık. PricewaterhouseCoopers’ın yayınladığı ABD M&A raporuna göre 2012’nin üçüncü çeyreğinde 59 anlaşma gerçekleşti. Bu anlaşmaların toplam değeri ise 20,5 milyar dolar olarak tespit edildi.

İlk bakışta bu rakamlar çok fena gibi görünmese de, önceki dönemlerle karşılaştırıldığında durgunluk açıkça görülebiliyor. Örneğin 2012’nin ikinci çeyreğinde anlaşma sayısı 58, yani neredeyse son çeyrekle aynı olmasına rağmen anlaşmaların değeri 32,4 milyar dolar olmuştu. Yani yüzde 27 civarı bir gerileme meydana gelmiş durumda.

Hatta biraz daha yakından bakınca geçtiğimiz çeyreğin bu alanda son bir yıl içerisindeki en sakin dönem olduğu da görülebiliyor.

2011’in üçüncü çeyreğinde imzalanan 78 M&A anlaşmasının değeri 26,6 milyar dolardı. Geçen yılın son çeyreğinde anlaşma adetleri 69’a gerilese de, değeri 46,6 milyar dolara çıkmıştı. 2012’nin ilk çeyreği 29,3 milyar dolar değerindeki 65 anlaşma ile biraz sakin başlamış, ikinci çeyrekte ise anlaşmaların sayısı azalsa da toplam değer artmıştı.

Özetle son çeyrek, son bir yıl içerisinde teknoloji şirketlerinin satın alma ve birleşme konusunda en sakin geçirdikleri dönem oldu.

2012’nin üçüncü çeyreğinde 1 milyar dolar üzerinde değere sahip ama henüz sonuçlanmamış anlaşmalar arasında en çok dikkat çekeni Carlyle Group’un Getty Images’ı 3,3 milyar dolara satın alması oldu. Micron’un 2,5 milyar dolarlık Elpida Memory anlaşması ve IBM’in 1,3 milyar değerindeki Kenexa satın alması da yine dikkat çeken anlaşmalar arasında.

Sonuçlanmış olan anlaşmalar arasında ise Cisco’nun 2006’dan bu yana en büyük satın alması olan 5 milyar dolarlık NDS satın alması öne çıkıyor.

Ekonomideki belirsizliğin devam ediyor olması bu yavaşlamanın en önemli nedeni gibi görünüyor. Bunun dışında teknoloji ekosisteminin tepesindeki firmaların sayısının çok fazla olmaması, mega anlaşmaları doğrudan etkiliyor. Diğer firmalar ise çok büyük anlaşmalar yerine, daha orta ölçekli satın almalarla güçlerini artırmaya yönelince çeyrek beklenenden daha sakin geçti.

PwC’nin tahminlerine göre 2012’nin son çeyreği de farklı geçmeyecek. 2013’ün ne kadar hareketli olacağı konusunda ise biraz da küresel ekonomik gidişat etkili olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.