Fortune 100 şirketleri sosyal medyayı henüz çözemediler [Araştırma]

Fortune 100 şirketleri sosyal medyayı henüz çözemediler [Araştırma]

Sosyal medya, kurumlar için benzersiz olanaklar sunuyor. Tarihte ilk kez firmalar markaları, ürünleri veya hizmetleri ile ilgili tüketicilerinden bu kadar hızlı ve doğrudan tepki alma şansına sahipler. Peki şirketler bu şanslarını nasıl kullanıyorlar? Sling Digital’ın gerçekleştirdiği araştırmaya göre başarılı olduklarını söylemek pek de mümkün değil.

Sling Digital araşırmasına Fortune 100 şirketleri arasında aktif bir Twitter hesabı olan ve 50 bin üzerinde takipçi sayısına ulaşmış kurumları tespit ederek başlamış. Daha bu ilk kısmında dünyanın en büyük 100 firmasından 69 tanesi elenmiş ve geriye sadece 31 tane kalmış.

Görünüşe göre geriye kalanların büyük kısmı da sosyal medyayı etkili kullanmaktan epeyce uzaklar…

Bir aylık bir süre boyunca bu 31 firmanın toplamda 19 milyon takipçisinin Twitter’daki paylaşımları incelenmiş ve ne kadarının takip ettikleri firmalardan bahsettikleri araştırılmış. Ortalama rakamlara göre takipçilerin yüzde 8,8’i takip ettikleri şirketten Twitter üzerinde bahsediyor.

Araştırmada ortaya çıkan ilginç bir detay, takip sayısının artmasının etkileşim oranı üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu yönünde. Örneğin bu 31 şirket arasında en çok takipçiye sahip olan Google’dan bahseden takipçilerinin oranı sadece yüzde 4. Diğer yandan 300 bin civarında takipçiye sahip Walmart yüzde 41’lik etkileşim oranı ile listenin en üzerinde yer alıyor. Hatta takipçi sayısı 1 milyonun üzerindeki firmalar arasında sadece Disney yüzde 19 ile ortalama olan yüzde 8,8’in üzerine çıkabilmiş durumda.

Yani özetle Fortune 100 firmalarının Twitter üzerinde en azından etkileşim konusunda çok da başarılı olduklarını söylemek pek mümkün görünmüyor. Bunun en büyük nedeni ise firmaların Twitter’ı kullanma alışkanlıkları ile ilgili. Kurumların büyük kısmı Twitter’ı, ve aslında daha genel bir açıdan bakıldığında sosyal medyayı, hala geleneksel bir iletişim kanalı gibi algılıyor ve buna göre kullanıyorlar.

Tek yönlü bir iletişim kanalı olarak bilgilendirmek, duyuruları paylaşmak için sosyal medya oldukça pratik yöntemler sunsa da, asıl gücünün takipçilerin de dahil olduğu karşılıklı bir diyalog kurabilmekte yattığını gözden kaçırmamak gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.