Telefonları akıllı yapan en önemli özellik çalıştırabildiği uygulamalar. Apple’ın iPhone reklamları için ünlü “There is an app for that” (Bunun için bir uygulama var) sloganını seçmesinin nedeni de bu. Google ile Apple arasındaki uygulama adedini artırma yarışı yine aynı nedenden dolayı devam ediyor. Microsoft’un yeni nesil mobil Windows işletim sisteminin şimdiden 120 bin uygulamaya ulaşması da bu anlamda büyük önem taşıyor.
Uygulama çeşitliliği artıkça dikkatler de diğerleri arasında sıyrılan uygulamalara çevrilmeye başlıyor, çünkü indirme sayıları ile fark yaratabilen bu uygulamalar hem kullanıcılar için önemli bir sorunu çözüyor, hem de soruna getirdikleri özgün yaklaşım ile sektörün gidişatını doğrudan etkiliyorlar.
İşte bu yüzden WhatsApp’ın pek çok popüler uygulamayı geride bırakarak Android’de 100 milyon indirmeyi geçmesi son derece önemli. Aynı zamanda bu gelişme WhatsApp için yepyeni kapılar da açıyor…
Android’in uygulama merkezi Google Play’de 1,7 milyon kez oylanan ve ortalama olarak 4,6 puan almayı başarmış olan WhatsApp yakın zamanda 100 milyon indirmeyi geçti. Böylece tam 126 ülkede en popüler uygulamalar arasında yer alan WhatsApp, Google’ın platformunda bu başarıya ulaşabilmiş çok az sayıdaki uygulamanın yanında yerini aldı.
100’ler klubünde kimler var, kimler WhatsApp'ın gerisinde?
100 milyonu aşan diğer uygulamalar arasında Skype, Facebook, Andgry Birds ve YouTube sayılabilir. Fakat en az bunlar kadar tanınmış pek çok uygulama da henüz 100 milyon barajının altındalar. WhatsApp’ın geride bıraktıklarından bazıları ise şunlar: Foursquare, Chrome, Viber, Facebook Messenger, Twitter, Fruit Ninja, Instagram, Adobe Reader ve Tango.
Yukarıda adı geçen uygulamalardan bazıları aynı WhatsApp gibi GSM operatörlerini ciddi olarak rahatsız eder hale geldiler. Skype, Viber, Tango ve Facebook Messenger, aynı WhatsApp gibi kullanıcıların operatörlerden bağımsız bir şekilde telefonları ile iletişim kurmaları için alternatif yöntemler sunuyor. Hatta sizlere daha önce aktardığımız haberimizde bu tip uygulamaların operatörlere maliyetinin 14 milyar dolar civarında olduğundan bahsetmiştik.
Peki 30 kişilik tam zamanlı personeli bulunan WhatsApp sadece Android’de 100 milyon üzeri indirmeye ulaştı. Diğer mobil işletim sistemlerini de hesaba katınca bu rakamın aslında en azından 2 katı olduğunu ön görmek yanlış olmayacaktır.
Operatörlerle iş birlikleri
Bu son derece etkileyici kullanıcı adedi WhatsApp’in mikro ödemelerle çok ciddi bir gelir elde etmesini sağladı ama bununla yetinmeyeceğini tahmin etmek de zor değil. Popüler uygulamanın bir sonraki hedefi mobil operatörler ile özel anlaşmalar yaparak, onları veri paketi satmalarına yardımcı olmak. Bu sayede hem WhatsApp gelir modelini çeşitlendirmiş, hem de mesajlaşma uygulamalarının operatörlerin de işine yarayabileceğini ispatlamış oluyor.
Önümüzdeki dönemlerde aynı WhatsApp’in yaptığı gibi pek çok uygulamanın kullanıcı alışkanlıklarını değiştirerek, var olan iş modellerini değiştirdiğine daha da sık şahit olacağımız kesin.
Yenilikçi ve kullanıcı odaklı çözümler sunan uygulama ve girişimler için gelecek oldukça parlak görünüyor…