Fitch'in not arttırımı ve Türkiye internet yatırımlarına etkisi

Fitch'in not arttırımı ve Türkiye internet yatırımlarına etkisi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından biri olan Fitch, Türkiye'nin notunu yükselttiğini açıkladı. BB+'dan BBB-'ye yükselen not, Türkiye'nin artık yatırım yapılabilir seviyeye geldiğini gösteriyor.

18 yıl sonra Türkiye'nin 'yatırım yapılabilir' seviyeye çıkması tüm sektörleri olduğu gibi internet sektörünü de yakından ilgilendiriyor. Peki internet sektörü açısından bu not artırımı ne anlama geliyor? Şimdi bu sorunun cevabını vermeye çalışacağız.

Yazımıza ilk olarak Fitch'in not kriterlerinin ne anlama geldiğini açıklayarak başlayalım. Türkiye'nin bir önceki notu olan BB, Fitch tarafından 'Speculative' yani şüpheli olarak tanımlanıyor. Türkiye'nin yeni notu olan BBB'nin tanımıysa 'Good credit quality' ise ülkelerin iyi kredi notuna sahip ve risklerin düşük olduğunu gösteriyor. BBB notuna sahip olan ülkeler arasında Azerbaycan, Bulgaristan, Kolombiya, Romanya, Hindistan, Endonezya, Letonya, Nabibya, İzlanda ve Tunus bulunuyor.

ABD'de teknoloji yatırımları 10 milyar doları geçecek

Şu anda küresel çapta en yüksek nota yani AAA nota sahip olan ABD'de 2012 yılı sonunda tüm sektörler içinde yaklaşık 30 milyar dolarlık yatırım yapılması bekleniyor. Bu yatırım tutarının internet ve teknoloji sektörleri için beklentisiyse 10 milyar doların üzerinde.

Türkiye'yi kıyaslamak istediğimiz diğer bölgelerin arasında Avrupa bulunuyor. Avrupa ülkeleri arasında Portekiz, Yunanistan, Ukrayna, Sırbistan ve Macaristan hariç tüm ülkelerin notları Türkiye'nin şu anki notundan yüksek. Şu anda İspanya ve İtalya'da ekonomik krizin olduğunu da parantez içinde belirtelim.

Avrupa'da risk sermayesi yatırımları 319 milyon euroya ulaştı

Avrupa'daki risk sermayesi yatırımları yılın ilk dokuz ayında toplamda 805 anlaşmayla 3.34 milyar euro olarak gerçekleşti. Yıl sonundaysa bu rakamın 4.5 milyar euro civarında gerçekleşmesi bekleniyor. İnternet ve Teknoloji yatırımları 2012 yılının ilk dokuz ayında yaklaşık yüzde 30 pay alarak 900 milyon euroya ulaştı. 2012 yılının üçüncü çeyreğindeyse internet ve teknoloji yatırımlarının 319 milyon euro olduğunu görüyoruz.

Son olarak paylaşmak istediğimiz ülkeyse Hindistan. Fitch'e göre Hindistan, Türkiye gibi yatırım yapılabilir seviyede yani BBB-'de bulunuyor. Son dönemlerde Hindistan'da gerçekleşen internet yatırımları hakkında elimizde veri bulunmuyor. Ancak paylaşabileceğimiz verilere göre 2009 yılından 2012 yılına kadar Hindistan'daki internet ve teknoloji sektöründe 810 milyon dolar değerinde 113 anlaşma gerçekleşmiş durumda.

Türkiye internet sektöründeki yatırımlar artabilir

Gelelim Türkiye'ye. Türkiye'de internet yatırımları notun yatırım yapılabilir seviyenin altında olduğu dönemde de devam ediyordu. Bunu en iyi şekilde iki ay önce gerçekleşen Yemeksepeti örneğinde görmek mümkün. Kısaca hatırlamak gerekirse Yemeksepeti dünyanın en büyük fonları arasında yer alan General Atlantic'ten 44 milyon dolar yatırım almıştı.

Türkiye'nin Fitch'e göre yatırım yapılabilir nota sahip olması özellikle yabancı yatırımcı arayan şirketler için çok önemli. Tabi bu tüm sektörler için geçerli bir durum. Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyede nota ulaşması tüm sektörlerin yanı sıra internet sektörüne yatırım geleceğini bir habercisi olabilir. Küresel yatırım eğilimlerine baktığımızda internet ve teknoloji sektörleri yüzde 20-30 pay alıyor. Bu yüzden gelecek dönemde yatırımların ve satın almaların hızlı olabileceği bir döneme girilmesinin önünün açılabileceğini söyleyebiliriz. Yatırım yapılabilir seviyeye ulaşmış Türkiye'nin gelecek dönemde internet sektörü özelinde çekeceği yatırımların ne boyuta ulaşacağını bekleyip göreceğiz.

Öte yandan 2012 yılına yetişmese bile melek yatırımcılara yönelik devlet teşviğinin de Türkiye'deki internet yatırımlarına katkısı olması bekleniyor. Yabancı yatırımcıları da kapsaması beklenen teşvik taslağında, melek yatırımcılar yaptıkları yatırımı vergiden düşebilecekler. Konu hakkında detaylı haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.