GOAP etkinliği "Venture Capital, Global Perspectives" başlıklı oturumla devam ediyor. Oturumun yöneticisi Dave McClure (Founding Partner, 500 Startups), konuşmacılar ise Intel Capital Turkey'den Barış Aksoy, Hummingbird Ventures'den Fırat İleri, 212 Capital Partners'dan Ali Karabey ve Turkven'den Göktekin Dinçerler.
Dave McClure, konuşmacılardan kendilerini tanıtmalarını istedi ve Barış Aksoy, geçen sene 150 yatırım, 550 milyon dolar yatırım yaptıklarını söyledi. Yatırım ortalaması dünyada düşüyor diyen Aksoy," Türkiye'de yatırım için görüştüğümüz 4 şirket var. 15 şirkete kadar yatırım yapabiliriz." dedi. Barış Aksoy da 3 aydır Türkiye'de bulunuyor.
Fırat İleri, Türkiye'de yatırım ortalamalarının arttığını söylerken, Pamir Gelenbe'nin de Türkiye'ye yerleştiğini ve Hummingbird Ventures'ın Türkiye'ye odaklandığını, ilk olarak Digitouch'a yatırım yaptıklarını ve ardından Peak Games ve Çiceksepeti yatırımlarının geldiğini paylaştı.
Ali Karabey, "Ortalama 250-300 bin dolar yatırım yapıyoruz. Bu sene 7. yatırımımızı yapmak istiyoruz ve ilk aşamada 1 milyon dolar gibi bir fon harcamayı planlıyoruz. Tohum yatırımları yapıyoruz. " diyerek 212 LTD'yi tanıttı.
Göktekin Dinçerler ise girişimcilerle ilişkileri geliştirmek istediklerini aktardı ve melek yatırımcılık tecrübesiyle bu konumda yer aldığını aktardı.
Dave McClure da önümüzdeki yıl en az 1 en çok 5 yatırım yapmak istediklerini söyledi. Söze giren Fırat İleri'nin ekledikleri önemliydi. İleri, Türkiye'de yetenekli isimlerin önemli kurumsal şirketlerde çalıştıklarını veya yurtdışında olduğunu söyledi. CTO konumunda çok fazla kişi olmadığını ve çok parlak kişilerin bir girişime adım atmak istemediğini söyledi.
Barış Aksoy da Türkiye'de girişimciliğin olduğunu ama teknoloji sahasına henüz geçiş yapılmadığını paylaştı. Ali Karabey ise Türkiye'de toplam 70-80 milyon dolar risk sermayesi kullanıldığını söyledi ve her türlü parlak verilere göre henüz bazı şeylerin henüz Türkiye'de olmadığını söyledi. 212 yüzlerce girişimciyle konuşmuş ama 6 yatırım yaptıklarını söyledi.
McClure: Daha küçük çekler yazın
Dave McClure ise araya girerek Ali Karabey'e ve diğer yatırımcılara yanıt verdi; "Çek yazmak isteyip de yazamadığınıza pek katılmıyorum. Bunu başka ülkelerde de söylüyorlar. Biraz daha çek yazabilirsiniz. Küçük çekler de olabilir bunlar."
Ali Karabey: Türkiye'de kurumsal tarafta yatırımlar da yaptık ama sermaye sahipleri parayı daha çok gayrimenkule yatırmayı tercih ediyor. Fon toplamak pek kolay değil.
Göktekin Dinçerler: Türkiye 2 haneli enflasyon rakamlarını bırakalı bir kaç yıl oldu. Melek yatırımcılıkla ilgili vergi avantajı sağlayan bir kanunun çıkmasını bekliyoruz. Bu her şeyi çözmeyecek ama bazı şeyleri değiştirecektir. Oturup bekleyelim demiyorum ama bazı şeyler de biraz zaman istiyor. Mesele bunun hızlandırabilmek.
Dinçerler, girişimcilerin mentörlerle işlerini daha kolay yapacağinı ve mentörlerin tecrübeli olmasının önemli olduğunu söyledi. Ardından McClure'a bir çok ülkelerde hangi farklılıkları gördüklerini sordu.
Girişimciler de yatırımcılar da risk almalı
McClure: Daha küçük anlaşmaların yapılıyor. Daha çok karar, daha az miktarlar daha faydalı gibi görünüyor. Kimin başarılı olup olmadığını, yani potansiyeli görüp bu sayede 250 bin dolarlık yatırımları yapıyorlar. Biz tohum fonlara yönelmeyi önemsiyoruz. Kuluçka yapanlar var ama bunu herkes iyi yapamıyor. Hızlandırıcıların bir sonraki sermayeyi kazandırma konusundaki etkisi düşülmeli. Elbette başarısızlıklar da olacak. İlk melek yatırımcılığı halka arza kadar beklemeniz gerekmez. Diğerlerini de bu alana teşvik etmenizi tavsiye ederim.
Ali Karabey: Girişimciler "Para lazım çünkü para yok" diyor. Detayına inmiyor. Çoğu girişimcinin paraya ihtiyacı yok, eğer para kilit önem taşıyorsa bunu bize göstermeliler ve alacakları paranın karşılığını vermiş olmalılar.
Dave McClure, ideal olarak geliri önemsersediklerini söylerken, Barış Aksoy bunun ilk aşamada çok da önemli olmadığını hatırlattı.
Ali Karabey: Eğer bir melek yatırımcı yüzde 25-30'dan fazla istiyorsa yanlış yerdesiniz. Hayat başkası için çalışmak için çok kısa.