Fotoğraf odaklı bir paylaşım platformu olan Fancy'i en kısa yoldan Pinterest benzeri bir paylaşım platformu olarak tanımlayabiliriz. Ancak Fancy, Pinterest benzeri olmaktan daha çok rakip sıfatını almayı hak eden bir girişim.
Çok değil. Hemen hemen 3 yıl önce kurulan Fancy, bizim de yakından takip ettiğimiz yabancı girişimler arasında yer alıyor. Fancy, kısa diyebileceğimiz bir zaman aralığında farklı platformlarda yerini alarak, iş modelini hayata geçirdi. Hatta girişimin, Apple tarafından satın alınacağı yönünde iddialar ortaya atılmaya başlandı.
Bu süreçten sonra Fancy yatırımcıların odağı haline gelerek, kuruluşundan bu yana en fazla miktardaki yatırımını aldı. Twitter Kurucusu Jack Dorsey ve American Express Başkan Yardımcısı Edward Gilligan başta olmak üzere toplamda beş yatırımcı tarafından Fancy'ye 26 milyon dolarlık yatırım gerçekleşti.
2 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunuyor
Yatırım haberinden sonra Fancy CEO'su Joe Einhorn ile bağlantıya geçen TechCrunch, Fancy'nin şu anda 2 milyon kayıtlı kullanıcıya ulaşmış durumda olduğunu paylaştı. E-ticaret modelini Şubat ayında hayata geçiren Fancy, haftada ortalama 200 bin dolarlık satış gerçekleştiriyor. Bu rakamın Temmuz ayında 75 bin dolar olduğu da paylaşılan bilgiler arasında.
Fancy 2011 yılı sonlarında Gucci, Bottega Veneta, Yves Saint Laurent ve Balenciaga gibi lüks giyim markalarını bünyesinde bulunduran Pinault-Printemps-Redoute (PPR) şirketinden 10 milyon dolarlık yatırım almıştı.
Türkçe dil desteği mevcut
Bu arada Türkiye'deki kullanıcılar için Fancy'e geçen aylarda Türkçe dil desteği gelmişti. Fancy'nin web sitesinin yanı sıra, iPad, iPhone, Android ve Windows Phone uygulamaları da bulunuyor.
Fancy hızla şişen bir 'balonun' aksine emin adımlarla yoluna devam ediyor. Bunu şirketin aldığı yatırım miktarlarından ve hayata geçirdiği yeni ürün ve iş modellerinden görmek mümkün. Her ne kadar çok bilinmeyen bir girişim olmasa da Fancy'in adı gelecek yıllardan daha sık duyulacak gibi görünüyor.