Facebook 3. çeyrek sonuçlarını açıkladı

Facebook 3. çeyrek sonuçlarını açıkladı

Facebook biraz önce şirketin finansal durumuna ışık tutan 3. çeyrek sonuçlarını açıkladı. Borsada beklenen performansı gösteremeyen şirketin bu dönem açıklayacağı rakamlar merakla bekleniyordu. Hızlıca şunu söyleyebilirim ki, Facebook'un açıkladığı sonuçlar beklentilerin üzerinde çıktı.

Şirket 3. çeyrek sonuçlarına göre 9 ayda 1,262 milyar dolar gelir elde etti. 2011 yılının aynı döneminde bu rakam 954 milyon dolardı. Buna göre yıl bazında %32 gelir artışı yakalanmış oldu. Facebook bu döneme ait net geliri ise 311 milyon dolar (non-GAAP) olarak kayıtlara geçti.

Yapılan açıklamada dikkatinizi çekecektir, net gelir tablosunda non-GAAP ve GAAP şeklinde iki farklı rakam yer alıyor. GAAP ve non-GAAP farklı muhasebesel hesaplama metodları. GAAP, yani Generally Accepted Accounting Principles (Genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri) ile non-GAAP arasında özellikle hisse bazlı vergisel farklılıklar bulunuyor. Bundan dolayı da hesaplamalarda farklı sonuçlar çıkabiliyor. Kafaları çok karıştırmaya gerek yok. Genellikle analizler non-GAAP üzerinden konuşuluyor biz de o yüzden bu rakamları baz alıyoruz.

Aşağıda Facebook'un 3. çeyrek sonuçları ile ilgili yaptığı açıklamadan önemli gördüğümüz noktaları paylaşıyorum.

  • 30 Eylül 2012 itibariyle Facebook aktif kullanıcı sayısı 1.01 milyar. Yıl bazında %26 artış anlamına geliyor.
  • Eylül 2012'de günlük aktif kullanıcı sayısı 584 milyon olarak kaydedilmiş. Yıl bazında %28 artış yakalanmış.
  • Aylık mobil aktif kullanıcı sayısı Eylül 2012'de 604 milyon olarak kaydedilmiş. Yıl bazında %61 artış gerçekleşmiş.
  • Facebook'un reklam gelirleri toplam gelirlerinin %86'sını yaratıyor ve toplam 1,09 milyar dolar. Yıl bazında %36 artışa işaret ediyor.
  • Gelirlerinin %13'ü ise ödemeler ve diğer ücretlerden elde edilmiş. Yani, platform gelirleri diyebiliriz ve toplam 176 milyon dolar. Geçen yılın aynı dönemine göre %13 artış kaydedilmiş olsa da, 2. çeyrek sonuçlarına göre bu gelirlerde %9 düşüş var.
  • Şirketin reklam gelirlerinin %13'ü ise mobil reklamdan. Bence en dikkat çeken sayılardan biri bu.

Facebook'un 3. çeyrek sonuçlarından ilk bakışta dikkatimizi çeken önemli satır başları bu şekilde. Eğer şirketin detaylı finansal verilerine ulaşmak isterseniz investor.fb.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.