Facebook algoritma güncellemesi markaları nasıl etkiledi?

Facebook algoritma güncellemesi markaları nasıl etkiledi?

Konuk yazarımız Serhat BıçakçıiProspect Türkiye‘de sosyal medya pazarlama uzmanı olarak çalışıyor.

News Feed(Haber Bandı), kullanıcıların Facebook üzerindeki tüm gelişmeleri takip ettiği en aktif alan. Zaman geçtikçe kullanıcıların arkadaş sayılarının ve beğendikleri sayfaların artması Facebook'un bu alanda sürekli olarak geliştirme ve iyileştirme çalışmaları yapmasına neden oldu.

News feed üzerinde küçük geliştirmelere devam eden Facebook, geçen haftalarda köklü değişikliklerini yayına alarak daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlama yolunda büyük bir adım attı. Bu algoritma güncellemesiyle kullanıcılar, arkadaşlarının ve sayfaların en fazla ilgi gören(etkileşim alan) paylaşımları ile son dönemde etkileşimde olduğu kişi ve sayfaların 0 an yaptığı paylaşımları News Feed’inde görüyor.

Markalar Açısından Algoritma Güncellemesi

Markaların Facebook sayfalarında paylaştığı içerikler ilk olarak sayfadaki az bir kitleye gösteriliyor. İçerik, bu kitlenin oluşturduğu etkileşim oranında diğer fanlara gösterilmeye devam ediyor. Dolayısıyla içerik ne kadar etkileşim alırsa o kadar fazla erişim sağlıyor. Bu yüzden etkileşim yüzdesi düşük içerikler (özellikle sade ürün içerikleri) sayfadaki kitlenin çok az bir kısmına gösteriliyor.

Kullanıcılar açısından güncellemeyi incelersek: Yeni durumda kullanıcılar arkadaşlarının paylaşımlarını daha çok, sayfaların paylaşımlarını daha az görüyorlar.

Güncellemenin Markalara Etkileri

Güncelleme sonrası bir çok marka sayfasında %25-%65 oranları arasında erişim düşüklüğü yaşandı.

Detaylar;

  • Erişim düşüklüğünün nedeni : Erişimin etkileşim ile orantılı değişmesi ve bunun sonucu olarak az etkileşim alan içeriklerin güncelleme öncesine göre daha az erişim sağlaması.
  • Erişim düşüklüğü ürün paylaşımlarının fazla olduğu sayfalarda %50-60 arasında olurken, lifestyle odaklı içerik paylaşan marka sayfalarında %20-%30 oranında oldu.
  • Viral erişim algoritma güncellemesiyle sıfıra kadar düştü. (Fanlar içerikler ile etkileşime girdiğinde, fanların arkadaşları içerikleri artık çok daha az görüyor.)

SocialBakers da konu hakkında bir yazı yayınlayarak, genel düşüşü grafiklerle paylaştı.

Markalar Erişimlerini Arttırmak İçin Ne Yapabilir?

  • Markalar içeriklerde soru işareti ve boşluk doldurma gibi call to action ekleriyle etkileşimi dolayısıyla da erişimi çok daha yükseğe çıkarabilir.
  • Ürün içeriklerine oranla lifestyle içerikler ve güncel konular daha fazla etkileşim aldığı için, sayfadaki hedef kitlenin ilgi alanlarına göre lifestyle içerikler paylaşılabilir ve yüksek erişim sağlanabilir.
  • Günde maksimum 2 içerik paylaşılarak erişim artırabilir. (Gün içerisindeki her yeni içerik etkileşimi böleceği için erişim düşmektedir.)
  • İçerik paylaşımları internet kullanımının yüksek olduğu saatlerde yapılabilir:
  • 10:00 - 15:00 – 21:00. Ayrıca içerik paylaşımları arasındaki saat farkını artırmak etkileşim ve erişimi artırabilir. (Tüm fanların içeriğin paylaşıldığı saatlerde online olmayacağı düşünülürse, 2 içerik arasındaki süreyi uzatmak erişimi de artıracaktır.)
  • Facebook fan kazanımı reklamlarında dönemsel çalışmalar yerine sürekli çalışmalarla erişim ve etkileşim artırılabilir. (Sürekli reklamlar ile aktif bir fan kazanımı sağlanacağı için içeriklerin alacağı etkileşim ve erişim de daha yüksek olacaktır.)
  • Önemli içerikler Facebook içerik reklamları ile desteklenerek fanların büyük bir kısmına reklam olarak gösterilebilir ve içeriğin erişimi maksimum seviyeye çıkarılabilir. (Markalar ürünleriyle ilgili lifestyle içeriklere ağırlık verip, ürün içeriklerinde “içerik reklamlarını” kullanabilir. Böylece tüm içeriklerin erişimi daha fazla olacaktır.)

Sonuç olarak Facebook, kullanıcılara beğendikleri sayfaların içerikleri dahi olsa, ilgilerini çekmeyecek paylaşımları göstermek istemiyor ve News Feed’i kullanıcılar için daha ilgi çekici(değerli) bir hale getirmeye çalışıyor. Bu durumda markalar Facebook’tan aldıkları verimi artırmak için, reklam odaklı bir içerik stratejisi yerine fanların ilgisini çekecek bir strateji belirlemeli ve çalışmalarını sürekli reklamlarla desteklemelidir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.