Asya kıtasında online nüfus 1 milyarı geçti [Rapor]

Asya kıtasında online nüfus 1 milyarı geçti [Rapor]

Küresel internet pazarında Amerika ve Avrupa kıtasının online nüfusu hakkında epey bilgiye ulaşabiliyoruz. Peki yükselen pazarlara ev sahipliği yapan Asya kıtasında durum nasıl? Wearesocial detaylı bir çalışmayla bu soruya cevap veriyor.

Ekim 2012 tarihli raporda Asya'nın 24 ülkesine dair önemli bilgiler sunuluyor.

Öncelikle biraz Asya kıtasını tanıyalım.

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'i içinde barındıran Asya'da 3.78 milyar insan yaşıyor. Bu dünya nüfusunun yüzde 54'ü ve ABD nüfusunun 12 katı demek. Kırsal kesimde yaşama oranı yüzde 57. Bu kitle de dünyadaki kırsal nüfusun yzüde 63'ü demek. Kıta nüfusunun yarısından fazlası 30 yaşında altında, yüzde 26'sı da 15 yaşın altında. Ortalama yaş 29.55.

Şimdi online tarafa geçelim.

Dünya genelinde 2 milyarı geçen internet nüfusu var ve Asya bu kullanıcıların yaklaşık yarısına (yüzde 45) ev sahipliği yapıyor. Asya'da ortalama internet yaygınlığı yüzde 27 ve online nüfus yani internet kullanıcı sayısı 1.03 milyara ulaşmış durumda.

Sosyal ağlarda 811 milyon kullanıcı var

Sosyal ağ kullanım yaygınlığı yüzde 27 ve önde gelen sosyal ağlar (ki bunlar Qzone, Tencent Weibo, Sina Weibo, Facebook ve Renren) 811.6 milyon kişiyi barındırıyor.

Mobil tarafta ise yüzde 82 yaygınlıkla 3.1 milyar mobil abonenin olduğu paylaşılıyor. Avrupa ve ABD'de her ne kadar mobil abone yaygınlığı yüksek olsa da tek başına 1 milyar mobil aboneyi geçen Çin bile Asya'daki mobil potansiyeli gözler önüne sermeye yetiyor.

Hindistan'da internet yaygınlığı yüzde 10

İnternet yaygınlığına detaylı olarak bakıldığında Güney Kore'nin yüzde 83, Japonya, Brunei ve Singapur'un yüzde 70'in üzerinde bir internet yaygınlığına ulaştığını görüyoruz. Asya ortalamasının yüzde 27'de kalmasının nedeni dünyanın en kalabalık ülkelerinden Endonezya'nın yüzde 22, Hindistan'ın ise yüzde 10'da kalmış olması.

Çin en yakın rakibini 5'e katlıyor

Asya'daki internet kullanıcı sayısı sıralamasında 538 milyon kullanıcıyla Çin ilk sırada geliyor. 121 milyon kullanıcıyla Hindistan ikinci, 101 milyon kullanıcıyla Japonya ise 3. sırada geliyor. Endonezya'nın 55, Güney Kore'nin ise 40 milyon internet kullanıcısı bulunuyor.

2012'de 100 milyondan kişinin yeni internet kullanıcısı olduğu kıtada her ay Türkiye internet kullanıcı sayısının yaklaşık 1/3'i kadar (11.3 milyon) kişi internet kullanmaya başlıyor. İnternet kullanıcı kitlesindeki büyüme oranı yüzde ise 14.

Söz konusu rapor aşağıdaki sunumda 100 sayfaya sığdırıldığı için tek tek tüm bilgileri paylaşmayalım ama bu rakamların Asya'nın online nüfusu hakkında öğrenebileceğiniz en kapsamlı bilgiler olduğunu tahmin ediyorum.

 
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.