Türkiye'nin mobil Rich Media reklam raporu

Türkiye'nin mobil Rich Media reklam raporu

Dün Webrazzi Summit 2012'de Türkiye internet pazarı hakkında epey konuştuktan sonra bugün Mobilike'dan güzel bir rapor aldık. Mobilike Türkiye’nin mobilde zenginleştirilmiş medya* (rich media) reklam verilerini analiz etmiş.

Zenginleştirilmiş medya (ZM) reklam modeli dikkate alan analiz 2010’dan 2012’nin ikinci çeyreğine kadar olan dönemi kapsıyor. Yani Türkiye mobil sektörünün yapısını anlamak için gayet uygun bir dönem ele alınmış.

Araştırma iOS (iPhone, iPad) ve Android işletim sistemli akıllı telefonları dikkate alıyor. Mobilike zenginleştirilmiş medya uygulamalarının standart mobil 'banner' reklamlarından sonra markalar tarafından en çok tercih edilen mobil reklam modeli olduğunu paylaşıyor.

Peki zenginleştirilmiş medya reklamlarına nasıl tepki veriyoruz?

En yüksek CTR kozmetikte

Aşağıdaki infografikte toplu olarak göreceğiniz gibi, kategorilere göre geri dönüş oranı (CTR) sıralamasında ilk sırada kozmetik kategorisi (yaklaşık yüzde 10) bulunuyor. Kadınların ZM reklamlarına daha fazla karşılık veridiğini gösteren kozmetik kategorisini, alkollü içecekler (yaklaşık yüzde 8) ve inşaat sektörü (yaklaşık yüzde 6) takip ediyor.

Ortalama CTR 6.23

Otomotiv, finans, elektronik ve medya kategorileri de yüzde 4 ile yüzde 5 seviyesinde bir geri dönüş sağlıyor. Geri dönüş oranı ortalamada yüzde 6.23 (2009’dan bu yana gerçekleştirilen 100’den fazla zenginleştirilmiş medya kampanyasıyla) olan  mobil zenginleştirilmiş medya reklamları, alt ve üst sınırda yüzde 2.36 ile yüzde 29 arasında değişiyor.

ZM reklamlarını en çok kullanan sektörler ise şöyle sıralanıyor;

  • Telekomünikasyon yüzde 39.6
  • Otomotiv yüzde 21.8
  • Finans yüzde 19.8
  • Elektronik yüzde 7.9

En çok yönlendirme kaynağı mobil siteler

Mobilike reklamların yönlendirildiği kaynakları da listelemiş ve bu sıralamada yüzde 44.6 oranla markanın mobil sitesi ilk sırada geliyor ki bu aslında en kabul edilebilir seçenek ve daha da artması gerekiyor. Mobil siteleri yüzde 22.7 oranla AppStore, yüzde 16.3 oranla 'Click to Video’, yüzde 11.5 web sitesi ve yüzde 4.9 oranla 'Click to SMS’ kaynakları takip ediyor.

Aşağıda bu rakamları grafiksel olarak görebilirsiniz ama son bir ekleme daha yapalım. Mobilike reklam ağında bulunan 80 yayıncı ve 200’e yakın farklı platformun (akıllı telefon ve tablet uygulamaları, mobil site) reklam alanlarını pazarlıyor. Yani sektörün dikkate alabileceği en geniş yerel verileri sunduğunu söyleyebiliriz. Şimdiye yayınladığı toplam kampanya hacmi ZM reklamlarının 2010’da yüzde 17,7, 2011’de yüzde 20,7 ve 2012'nin ikinci çeyreğinde yüzde 22,1 pay ile daha her yıl daha fazla ilgi çekmeye başladığını gösteriyor.

Başarılı bir yerli girişim olarak çoğunluk hissesi Berlin merkezli madvertise'a satan Mobilike'ın diğer raporlarına şuradan göz atabilirsiniz.

Büyütmek için resme tıklayın.

*Mobil tarafta cihazların ekranını kaplayan, kampanyaya özel olarak tasarlanan, hareketli, interaktif, etkileşimi yüksek, ilgi çekici, animasyon ve ses içeren HTML5 altyapısı ile hazırlanan reklamların etkileşim süresi 10-30 sn arasında değişiyor. Geleneksel reklamlardan farklı olarak kullanıcıların reklamla etkileşime girmesini sağlayan Rich Media’nın etkileşimi reklam süresince devam ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.