Yakın ve sıcak pazarlar: MENA vs Türkiye

Yakın ve sıcak pazarlar: MENA vs Türkiye

Webrazzi Summit 2012'de Türkiye internet pazarıyla MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) internet pazarı da önemli bir konuydu. Bu oturumun konuşmacıları Nina Curley, Habib Haddad, Nevzat Aydın, Omar Christidis idi.

Konuşmacılar Türkiye'nin MENA'ya nazaran daha önü açık bir pazar olduğunda hemfikir olduğunu paylaştı. Nevzat Aydın, MENA'daki KPI'lar ve müşteri davranışlarının Türkiye ile birbirine çok yakın olduğunu ve bu pazara odaklanacaklarını söyledi.

Nevzat Aydın; "2 yıl önce Yemeksepeti Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne girdi. Bugün baktığımızda MENA'yı daha iyi anladığımızı görüyoruz." dedi. Habib Haddad da dizilere varıncaya kadar ortak noktalarımızın olduğunu hatırlattı.

Ortadoğu'da online satışların ödemelerin yüzde 80'i nakit gerçekleşiyor,  yerel oyuncular bu noktaları çözmeye uğraşıyormuş. Türkiye ile çeşitli etkileşimler faydalı olabileceği düşünülüyor. Ortadoğu'da yüksek GSMH oranının bölgede e-ticaret yapmayı çekici kıldığı söylendi.

Yemeksepeti kullanıcılarının önemli bir kısmı üniversiteye yeni başlayan öğrencileri olduğunu bu oturumda öğrendik.

Habib Haddad, MENA'ya Türkiye'yi de eklediklerini yani MENAT'ı ürettiklerini de söyledi. MENA'da yıllık 200 milyon dolarlık bir internet pazarı var  ama bu sadece Google ve Yahoo'nun cebini şişiriyor. Ortadoğu'da bir gelir modeli üretmesi konusunda girişimleri tetikliyoruz. Türkiye bu konuda daha rahat davranabiliyor.

Nevzat Aydın Arapça konuşan dünya nüfusuna oranla Arapça içerik oranının oldukça düşük olduğunu da hatırlattı ve Omar Christidis bu alanda MENA'nın gelişeceğini söyledi. Christidis bu pazarda e-ticaret ve sosyal oyunun halen önemli olduğunu ifade etti.

Canlı yayınımızı ve Webrazzi Summit 2012 etiketini takip edebilirsiniz. Twitter’da ise #Webrazzi12 etiketini kullanıyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.