Hanzade Doğan Boyner: Kendi e-kitap okuyucumuzu piyasaya sunacağız

Hanzade Doğan Boyner: Kendi e-kitap okuyucumuzu piyasaya sunacağız

Türkiye'deki e-ticaret sektörü deyince akla gelen ilk isimlerden biri olan Doğan Online ve Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Webrazzi Summit 2012'de Arda Kutsal ile bir oturum gerçekleştirdi.

Doğan Online'nın büyüme stratejilerini anlatarak söze başlayan Hanzade Doğan Boyner, sadece satın almamalarla değil, perakende satışlarını inceleyerek büyümeye devam ettiklerini ifade etti.

Hanzade Doğan Boyner, "Örnek vermek gerekirse Türkiye'de kaç tane mama sandalyesi satılıyor? Hepsiburada'da kaç tane satılıyor? Türkiye'de kaç tane satılıyor.? İnternetteki payımıza bakmıyoruz. Ama perakende satışlarına da bakıyoruz. Türkiye'de 300 milyar TL'lik perakende sektörü var. Bunun 150 milyar TL'si gıda. Geriye kalan 150 milyar TL ise tekstil başta olmak üzere ev eşyaları ve elektronik kategorisi yer alıyor" şeklinde konuşuyor.

Mobil ticaret farklı bir kategori değil

Mobil ticaretin internetin bir parçası olduğunu söyleyen Hanzade Doğan Boyner, m-ticareti farklı bir kategori olarak görmenin mümkün olmadığını ve internetin multi platform olmak zorunda olduğunu ifade ediyor. Hanzade Doğan Boyner, "Mobilden alışveriş oranı hızla büyüyor. Gelecekte giderek payı artacak" diyor.

Hanzade Doğan Boyner, Doğan Online operasonlarına değinerek sözlerine devam ediyor. Doğan Online'nın e-ticaret dışında, bahis ve reklam ağı yatırımları olacağını ifade ederek özellikle seri ilana çok önem verdiklerini ifade ediyor. Hanzade Doğan Boyner Hüriyet Emlak'ta için yakında açıklayacakları çalışmaları bulunduğunu da sözlerine ekliyor.

Doğan Online'da e-kitap okuyucu geliyor

Hanzade Doğan Boyner konuşmasında en önemli noktalardan bir diğeriyse kendi markalarına ait bir e-kitap okuyucusunu pazara sürme çalışmasını açıklamasıydı. Yol haritalarında hem müzik hem de film içeriğine yönelik çalışmalarının bulunduğunu söyleyen Hanzade Doğan Boyner, sözlerine şu şekilde devam ediyor: "Kindle'a benzer ürünleri araştırıyoruz. Kendi e-readerımızı pazara sunmak istiyoruz. Uzakdoğu ülkelerinde araştırmalarımızı yapıyoruz. Piyasada olan bir ürünü markalaştırıp kullanacağız. Gelecek 3 yıl içinde pazara sunmayı planlıyoruz."

2013 hedefi 1.4 milyar TL ciro

Arda Kutsal'ın Doğan Online ciro rakamları sorusuna Hanzade Doğan Boyner şu cevabı verdi: "2012 yılında 1 milyar TL ciro hedefini tutturacağız. 2013 yılında da yüzde 40 büyüme hedefliyoruz. 1.4 milyar TL'yi bulmasını bekliyoruz. Bu hedefin Doğan Online için olduğunu belirtmem gerekiyor."

2012 yılına damga vuran olaylardan biri olan Rocket Internet'in Türkiye pazarın çıkması konusuna değinen Hanzade Doğan Boyner, uzaktan kumanda ve Google reklamlarıyla Rocket Internet'in Türkiye'de bu işi devam ettiremeyeceğine inandığını söylüyor. Hanzade Doğan Boyner, "Rocket Internet'in Türkiye'den çıkması internet kullancıları açısından da iyi olmadı. Balon yaratmaya çalıştılar. Bu Türkiye internet sektörünün yapısal problem

inde kaynaklamıyor. Rusya kredi kartı yok, Hindistan'da eve teslimat yok. Ancak Türkiye'de bu özellikler bulunuyor. Bu yüzden Türkiye'nin pazar yapısı Avrupa ülkelerine benziyor. Rocket Internet yapamadı" ifadesinde bulunuyor.

Rocket Internet'in stoklarını satın aldık

Hanzade Doğan Boyner, Rocket Internet'in siteleriyle ilgilendiklerini ve Doğan Online'a birşey katmayacağını düşündüklerini açıkladı. Ancak Rocket Internet'in ellerinde bulunan stokları değerlendirdiklerini ve satın aldıklarını da sözlerine ekledi.

Hanzade Doğan Boyner, Türkiye internet sektörünü şu şekilde değerlendirdi: "Büyüme geçen 3 yıldan daha az olmayacak ve hatta büyüme artacak. Daha fazla internet kullanılacak ve genç internet kullanıcıları büyüdükçe e-ticarete yönelecek. Bütün offline şirketler de e-ticarete girerek. Sektör büyüyecek."

Fırsat siteleri offline'daki outlet mağazalar

Özel alışveriş sitelerinin aslına offline'ddaki outlet mağazalar olduğunu söyleyen Hanzade Doğan Boyner, "Artık etiket fiyatıyla hemen hemen aynı fiyata satan şirketler de var. Limango ve Markafoni hızla büyüdü. Bizim de Morhipo ve DayBuyDay gibi yatırımlarımız var. Çabuk büyümeye müsait bir iş modeli. Ancak ileriye dönük planlamaların daha iyi yapılması gerekiyor. Şu anda da e-ticaretin büyük kısmı fırsat modeliyle yapılamaz" dedi.

Hepsiburada'yı satmayacağız

Hanzade Doğan Boyner son olarak Hepsiburada'nın satış haberlerini yanıt verdi. Hepsiburadayı kesinlikle satmayı düşünmediklerini söyleyen Hanzade Doğan Boyner, şirkete ortak almak için görüşmeler yaptıklarını ifade etti. Hanzade Doğan Boyner, "Büyümemezi kendimiz yapabiliyoruz. Değer katacak şirketlerle görüşmek için bir çıkıp baktık. Görüşmeler devam ediyor. Azınlık ortak alma ihtimalimiz var."

Canlı yayınımızı ve Webrazzi Summit 2012 etiketini takip edebilirsiniz. Twitter’da ise #Webrazzi12 etiketini kullanıyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.