Başarısızlık Zirvesi Notları: Her girişimci başarısızlığı tadacaktır

Başarısızlık Zirvesi Notları: Her girişimci başarısızlığı tadacaktır

29 Eylül'de Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü'nde etohum ve Özyeğin Üniversitesi'nin düzenlediği Başarısızlık zirvesi Türkiye için ilk olma dışında güzel bir etkinlik oldu.

Burak Büyükdemir, Erhan Erkut, Ali Saydam, M.Serdar Kuzuloğlu, Emin Hitay, Hüsnü Özyeğin, Tunç Kılınç, Ali Sabancı, Emre Kurttepeli ve Levent Erden gibi pek çok isim ve onları dinleyen salonu taşıracak kadar kalabalık bir kitle ile başarılı bir Başarısızlık zirvesi olarak göze çarptı.

Öğleden sonraki bölümde Serdar Kuzuloğlu ile başlayan stand-up tadındaki konuşmada en dikkat çekici olan "kime başarısız diyoruz, kime başarılı diyoruz" vurgusuydu. Nicola Tesla ve Vecihi Hürkuş örnekleri oldukça çarpıcıydı.

Özellikle Vecihi Hürkuş'u benim gibi Şener Şen'in filmindeki bir lakap olarak sananlar hikayesini dinlediklerinde oldukça şaşırmışlardır diye düşünüyorum. Türkiye'nin 1954 yılında kurulan ilk sivil havayolu şirketinin de kurucusu olan Vecihi Hürkuş'un hikayesini dinleyenler "meğer bizim de Howard Hughes'umuz varmış, sadece biraz şanssızmış" demişlerdir. (Merak edenler şu anda Vecihi Hürkuş ile ilgili sergiyi ziyaret edebilirler.) "Başarmak için deneyen, yılmadan tekrar tekrar deneyen kişilere başarısız demek ne kadar doğru?" diye özetleyebiliriz Kuzuloğlu'nun anlattıklarını. Kuzuloğlu'nun 1995-1996 yıllarında gazeteciliğin internete geçişi sırasında "Radikal Puan" kavramıyla şu aralar çok sıcak bir konu olan "Gamification" konusunda da aktif bir pay sahibi olması oldukça ilginçti.

Panel kısmında ise Hüsnü Özyeğin'in "Girişimci, ofisten çıkarken elektrikleri kapatıp gitmiyorsa girişimci değildir" sözü girişimcilerin kulağına küpe olması açısından önemli bir nottu.

Ekibin girişimci ruhunu yakalaması ve şirketi sahiplenmesi için şirketten pay vermesi de son dönemde tartışılan ve Silikon Vadisi'nde çokca uygulanan "Stock Option" kavramını bir kez daha onaylar nitelikteydi. Emin Hitay'ın ve Emre Kurttepeli'nin geçmişte yaptıkları yatırımlarda "girişimi kendi kurumsal yapımıza benzetmeye çalışmak ve onların girişimci ruhunu kaybetmesine neden olmak" yaptığımız en büyük yanlışlardı demesi de yine son dönemde sıcak bir konu olan CVC "Corporate Venture Capital" ve "Kuluçka Merkezi" kurucuları için güzel bir uyarı niteliğindeydi.

Paneldeki en dikkat çekici noktalardan biri ise girişimciliğin belli bir noktaya geldiğinde bitmediğinin vurgulanmasıydı, yani Hüznü Özyeğin de Emre Kurttepeli de hala ilk günkü gibi büyük bir heyecanla ve stresle işlerini büyütmek için geceli gündüzlü çalışıyorlar. Bu, kısa yoldan köşeyi dönmek için girişimci olmak isteyenlere "Girişimcilik bir tercih, bir yaşam tarzı ve sizden birşeyler götüren sancılı bir yol" vurgusu yapmak açısından önemliydi.

Özetlersek, başarısızlık zirvesi oldukça başarılıydı. Emin Hitay'ın söylediği gibi "Bir gün her girişimci başarısızlığı tadacaktır!" sözü Hüsnü Özyeğin'in söylediği gibi Zincirlikuyu mezarlığının tabelasında yazmıyor ama girişimcilerin duvarında yazmalı." Korkmayın, başarısız olacağım diye motivasyonunuzu yitirmeyin!"

Sizler de girişimci gözüyle zirve notlarınızı veya ne tip dersler çıkardığınızı yorum olarak bu yazaya eklerseniz seviniriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.