Yemeksepeti yatırımcısı General Atlantic kimdir?

Yemeksepeti yatırımcısı General Atlantic kimdir?

General Atlantic, 44 milyon dolarlık Yemeksepeti yatırımıyla Türkiye pazarına hızlı bir giriş yaptı. Peki kimdir General Atlantic?

General Atlantic, 1980 yılında Amerika'da kurulan bir özel sermaye fonu. Şirket kuruluşundan bu yana 100'den fazla yatırımla yaklaşık 14 milyar euroluk yatırım yapmış durumda. Greenwich, New York, Palo Alto, Londra, Münih, Hong Kong, Beijing, Singapur, Mumbai ve São Paulo ofislerinden fonu yöneten General Atlantic, dünyanın en büyük özel sermaye fonları arasında yer alıyor.

Facebook çalışanlarından hisse toplamıştı

Genellikle 50 milyon dolar - 500 milyon dolar arasında yatırımlar yapan General Atlantic, enerjiden sağlığa kadar birçok farklı sektörde yatırım yapıyor. İnternet ve teknoloji sektörünün yıldızının parlamasıyla beraber şirket, yatırımlarını bu yöne çevirmiş durumda.

Şirketin özellikle Facebook'a yaptığı yatırım oldukça dikkat çekici. General Atlantic, 2011 yılı Mart ayında Facebook çalışanlarından toplamda 2.5 milyon adet hisse satın almıştı. O dönemde yapılan hisse başı yaklaşık 30 dolarlık değerlemeyle Facebook toplamda 65 milyar dolarlık değere ulaşmıştı. General Atlantic'in elinde bulunan Facebook hisselerinin toplam değeri şu an 56.5 milyon dolar civarında Facebook'un borsa değeriyse 47.1 milyar dolara kadar gerilemiş durumda.

Gilt'e 3 tur yatırım yaptı

General Atlantic'in yatırımları arasında 4 Ekim'de düzenlenecek olan Webrazzi Summit'e kurucusu Alexis Maybank'in bulunduğu özel alışveriş sitesi Gilt bulunuyor. Şirket Gilt'e şu ana kadar üç tur yatırım gerçekleştirmiş durumda. Bunlardan ilki 2009 yılında 43 milyon dolar civarında gerçekleşti. Geriye kalan iki tur yatırımın biri 2010 yılında 35 milyon dolar, diğeriyse geçen sene 9 yatırımcıyla beraber 138 milyon dolar civarında gerçekleşti.

Şirketin dikkat çeken yatırımları arasında bir bulut servisi Box bulunuyor. Hemen hemen 2 ay önce gerçekleşen yatırıma General Atlantic tek başına 125 milyon dolar verdiği bilgisi kayıtlarda yer alıyor.

Özellikle Türkiye'deki internet kullanıcılarının yakından tanıdığı bir anti-virüs programı olan Kaspersky Lab de General Atlantic'ten yatırım alan şirketler arasında. Şirket geçen sene Haziran ayında 200 milyon dolara Kaspersky Lab'in yüzde 20'sini satın almıştı.

Atomico yatırımları arasında yer alan Avrupa merkezli satış sonrası ödeme sistemleri şirketi olan ve Türkiye pazarına girmeyi planlayan Klarna, General Atlantic'ten yatırım aldı. 2011 yılı Aralık ayında gerçekleşen yatırım bilgilerine baktığımızda 155 milyon dolar rakamını görüyoruz. Ancak General Atlantic bu yatırımda yalnız değildi. Şirket, DST Global ile Klarna yatırımını gerçekleştirmişti.

Asya ülkelerine yoğunlaştı

Öte yanda General Atlantic'in Asya bölgesi internet şirketlerine olan ilgisi hızla artıyor. Özellikle Çin'in Facebook'u RenRen ve e-ticaret sektörünün önemli oyuncularında biri olan Alibaba da General Atlantic'ten yatırım alan şirketler arasında yer alıyor. Şirketin elinde 50 milyon dolar değerinde toplam 9 milyon adet RenRen hissesi bulunuyor. General Atlantic böylece RenRen'nin yüzde 2.33'lük hissesini elinde tutuyor. Şirketin, Alibaba'ya yaptığı yatırım konusundaysa elimizde herhangi bir bilgi bulunmuyor.

Paylaştığımız bilgilerde de görüldüğü üzere General Atlantic özellikle 2011 yılı itibariyle odak noktasını internet şirketlerine çevirmiş durumda. Bu yatırımların sonuncusu Yemeksepeti'ne gerçekleşti ve General Atlantic Türkiye pazarına direkt olarak adım atmış oldu. Şirket Türkiye pazarına daha fazla yatırım yapar mı? Bunun cevabını gelecekte göreceğiz.

Yatırım şirketinin şu ana kadar gerçekleştirdiği yatırımlara buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.