İnternet şirketlerinin borsa performansında son durum [Analiz]

İnternet şirketlerinin borsa performansında son durum [Analiz]

Zamanında 'garajlarda' kurulan internet şirketlerinin bir kısmı büyüdü ve halka açılarak yeni bir sektörün borsadaki temsilcileri oldu. Arama motorları sosyal ağlar ve e-ticaret şirketleri derken irili ufaklı birçok şirket kendini internet pazarından en fazla pay alan ABD borsalarında buldu.

Halka açılan şirketlerin kimisi yatırımcısına beklenenden fazlasını verirken, kimisi de beklentilerin oldukça altında bir performans grafiği çizdi. Google'dan Yelp'e kadar borsaya açılmış 12 internet şirketinin günümüze kadar olan borsa performanslarını ele aldık.

İşte internet şirketlerinin borsada temsilcisi olan 12 şirket. Darısı Türkiye'deki internet şirketlerinin başına. :)

Google

Halka açılan internet şirketleri arasında ilk sıralardan birine sahip olan Google, 2004 yılında gongu çaldı. Hisse başı 100 dolardan toplamda yaklaşık 23 milyar dolar değerle halka açılan Google, kendi borsa değerinde rekor kırıyor. Geçen hafta hisse başı 700 dolar seviyesini geçen şirket şu anda 230 milyar dolarlık değere ulaşmış durumda. Şirketin, 2008 yılında yaşanan küresel ekonomi krizi dönemi hariç borsada sürekli yükselen bir grafiğe sahip olduğunu belirtelim. 

Facebook

Tüm zamanların en yüksek değerden halka açılıp, hızla değer kaybeden bir internet şirketinden bahsediyoruz. Facebook, yaklaşık 100 milyar dolar toplam değerle hisse başı 38 dolardan borsa maratonuna başlamıştı. Ancak şirketin borsaya açılmasının üzerinden bir ay bile geçmeden hisse başı 30 dolara kadar gerilemişti. Facebook hisselerindeki bu düşüş eğilimi günümüze kadar sürdü. Sonuç olara şirketin değeri şu anda 18.81 dolar seviyesine kadar geriledi. Toplam değerse şu anda 40 milyar dolar civarında.

İşin aslına bakılırsa Facebook'tan yatırımcıların kaçışı devam ediyor. Facebook kurucularından Dustin Moskovitz, şirket hisselerindeki payını satmaya devam ediyor. Venture Beat'in haberine göre Dustin Moskovitz 108 mlyon dolarlık hissesini sattığını duyurdu.

Yandex

Geçen sene Mayıs ayında halka açılan Rusya merkezli arama motoru Yandex'in çok başarılı bir borsa performansı çizdiği söylenemez. Hisse başı 25 dolardan halka açılan şirketin o dönemki değeri 8 milyar dolardı. Yandex'in değeri hisse başı 35 dolara kadar yükseldi. Ancak şirket hisseleri üzerinde etkili olan yükseliş rüzgarı fazla uzun sürmedi. Yandex bugün hisse başı 22.65 dolarla toplamda 7.44 milyar dolar değere sahip. Şirketin Ağustos ayındaki borsa performansına baktığımızda oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Ağustos başında hisse başı 19 dolara kadar gerileyen Yandex hisseleri, yaklaşık yüzde 15 artış göstererek 22.64 dolar seviyesine kadar tırmandı.

Yahoo

Halka açılan internet şirketleri arasında ilk sıralardaki yerini alan Yahoo, popülerliğine bağlı olarak borsada eriyen şirketler arasında. 1996 yılında halka açılan Yahoo için işler ilk başlarda iyi gidiyordu. Hisse başı 1 dolardan halka açılan şirket, 2000'li yılların başında hisse başı 108 dolar değere kadar ulaştı. O yıllarda Yahoo'nun ne kadar popüler bir arama motoru olduğunu hatırlatmaya gerek yok sanıyoruz. Daha sonra Google'ın kurulması ve buna bağlı olarak hızla popüler olması Yahoo'nun borsa performasını etkileyen dinamiklerden oldu. 2000 yılından sonra değer kaybeden şirketin değeri bir daha yükselmedi ve 15 dolar seviyesinden işlem görmeye devam ediyor. Şirket şu anda 18 milyar dolar değerinde ve hisse başı 15 dolar seviyesinde.

Baidu

Çin merkezli arama motoru Baidu borsada kazanan internet şirketleri arasında yer alıyor. Şirketin Nasdaq borsasında işlem gören hisseleri neredeyse yüzde 100 değer kazandı. Baidu, hisse başı 10 dolarda 2005 yılında halka açılmıştı. Şirket hisseleri hızlı bir şekilde değer kazanarak, 2011 yılı ilk çeyrekte hisse başı 157 dolara kadar yükseldi. Baidu'nun borsadaki toplam değeri şu anda 38 milyar dolar değerinde ve hisse başı 109 dolardan işlem görüyor.

LinkedIn

Sosyal ağ kategorisinde halka açılan şirketler arasında yer alan bir şirket olan Linkedin, borsa iyi bir grafik çizen internet şirketleri arasında yer alıyor. Şirket borsa yolculuğuna geçen sene ortalarında 90 dolarla başladı. İlk aylardan yatırımcısını beklenen düzeyde çekemeyen LinkedIn daha sonra yükseliş eğilimiyle beklenen performansı vermeye başladı. 2012 yılı Haziran ayında 63 dolara kadar düşen hisseler toparlanmaya başladı. Şimdiyse şirketin hisseleri halka açılış rakamının üzerine çıkarak hisse başı 117 dolara kadar yükseldi. Şirketin şu anki toplam değeriyse 12.4 milyar dolar civarında.

Zynga

Hem online oyun şirketlerinin halka açılan örneklerinden biri olan Zynga için borsa oyunu biraz sancılı geçiyor. Hisse başı 10 dolar değerle halka açılan borsadaki ilk gün sınavına değer kaybederek başladı. Bu arada şirketin toplamda 10 milyar dolar toplam değerden halka açıldığını belirtelim. Şirket hisseleri 2012 yılı başında toparlanmaya başladı. Daha sonra işler yeniden sarpa sardı ve Zynga hisseleri düşüş eğilimiyle bugüne kadar geldi. Şirketin hisslerine bugün baktığımızda hisse başı 2.82 dolarla toplamda 2.1 milyar dolara kadar geriledi.

Yelp

Yerel mekan tavsiye servisi Yelp'in borsa macerası kârlı başladı. İşin aslına bakılırsa şirket borsaya ilk açıldığı değerin üzerine ne olumlu ne de olumsuz bir tablo çiziyor. 2012 yılı Mart ayında hisse başı 15 dolardan halka açılan şirketin hisseleri 28 dolara kadar yükselmişti. Ancak Yelp hisseleri Haziran ayında sil baştan borsaya açılış değerine kadar düştü. Yelp'in bu kaybı giderdiğini söylemek mümkün. Şirket Haziran ayından sonra yükseliş eğilimine geçti. Şu anda hisse başı 25 dolara kadar yükselen Yelp'in değeri toplamda 1.5 milyar dolar olarak görülüyor.

Amazon

ABD hatta dünya e-ticaret sektörünün öncülerinden biri olan Amazon, 1997 yılında Nasdaq Borsası'na açıldı. O dönemde şirketin hisse başı değeri 1 dolar civarındaydı. ABD dot.com krizinden sonra ayakta kalabilen şirketler arasında yer alan Amazon, 2001 yılından sonra toparlanarak hızla büyümeye ve değer kazanmaya başladı. Şirketin şu anki değeri hisse başı 257 dolara kadar ulaştı. Amazon'un borsadaki toplam değeriyse 116 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumda. Amazon CEO'su Jeff Bezos şirketin başında durduğu sürece Amazon'un değer kaybedeceği uzak bir ihtimal gibi görünüyor.

Groupon

Grup alışverişin kategorinde halka açılan ilk şirketler arasında Groupon bulunuyor. Groupon  borsa performansı ise neredeyse bir hayal kırıklığı. Hisse başı 2o dolardan halka açılan şirket, hızla eriyerek şu anda hisse başı 4.27 dolara kadar geriledi. Şirketin şu anki değeriyse 2.7 milyar dolar. Groupon'un borsa performansını şirketin kârlılık oranlarına bağlamak mümkün. Çünkü 2012 yılı ikinci çeyrek sonuçlarını açıklayan Groupon, borsaya açıldıktan sonra ilk kez kâr ettiğini açıklamıştı.

eBay

ABD e-ticaret sektörünün öncülerinden bir diğeri olan eBay'de borsaya erken açılan şirketler arasında yer alıyor. eBay, ünlü dot.com krizini yaşayan şirketlerden biri. 1998 yılında hisse başı 1 dolardan halka arz olmuştu. Şirketin borsaya girişinin üzerinden 12 yıl geçti ve eBay borsada hızla büyümeye devam etti. Hisse başı 48.53 dolara ulaşan eBay'in toplam borsa değeri şu anda 62.9 milyar dolar.

İnternet şirketlerinin hepsi için geçerli olmasa da sosyal ağ ve online oyun şirketlerinin borsa macerası yeni başlıyor. Paylaştığımız şirketler her ne kadar bu işe yeni soyunsa da yatırımcılar da internet şirketlerinin finansal reflekslerine yeni yeni alışıyor. Bu yüzden internet şirketlerinin elde ettiği finansal raporlar, bulundukları sektör için önemli olsa da borsa yatırımcısını tatmin etmeyebiliyor. Bu yüzden özellikle yeni internet şirketlerinin borsa performansları dalgalanarak gidiyor. Gelecekte bu duruma bağlantılı olarak internet şirketlerinin daha oturaklı borsa grafikleri elde edebileceklerini düşünüyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.