Trendwatching İstanbul etkinliği dünyadaki eğilimleri gözler önüne serdi

Trendwatching İstanbul etkinliği dünyadaki eğilimleri gözler önüne serdi

Tüketici eğilimleri konusunda uzman olan Trendwatching dün konferans serisinin İstanbul ayağını gerçekleştirdi. Pazarlama uzmanlarını ve trend takipçisi iş profesyonellerini buluşturan etkinlik 13 şehirde düzenlenen etkinliklerden biri olarak kayda geçti.

Günün öğleden sonraki kısmını kapsayan yarım günlük etkinlikte ilk iki sunum Trendwatching.com'un yönetici ortaklarından biri olan  Küresel Araştırma Birim Lideri Henry Mason sahne aldı ve günümüzdeki tüketici eğilimlerini alt kırılımlarıyla dinleyicilere anlattı.

Trendwatching'in küresel araştırmalarından elde edilen analizleri örneklerle anlatan Mason sunumunda şunlardan bahsetti.

Ana tüketici trendleri

Tüketiciler artık küreselleşen dünyada bolluk içinde yaşıyor ve endüstrilerin çaprazlamasıyla karşı karşıya kalıyor. Kendileri de farklı alanlarda deneyim kıyaslaması yapmaya başlıyor ve her satın almada beklentiler artarak devam ediyor. Dolayısıyla da talepler sürekli olarak artıyor.

Tüketici eğilimlerini etkileyen temel unsurlar ise şöyle sıralanıyor;

  • Büyük yakınsama,
  • Finansal istikrarsızlık,
  • Politik istikrarsızlık ve çekişmeler (%1 vs %99),
  • Farklı demografilerdeki kitleler,
  • Küreselleşme,
  • Bilimsel inovasyon (nanoteknoloji, biyoteknoloji, yeni maddeler...),
  • Elektronik veri ve gizlilik
  • Bilgiye (ve belki ilgiye de) karşı şehvetli istek
  • Statü farklılıkları, başkalarından farklı olma arzusu

Peki bu eğilimleri karşılayan örnekler neler;

Mesela Güney Afrika'daki bir otelde yiyeceklerininizi çiftçilerle beraber seçmeniz, Çin'de uzaydan size kartpostal gönderilmesi için adresinizi paylaşmanız, Ikea'dan eldiveninizle iPad'i kontrol edebilmek için hediye edilen özel bir iplik almanız veya dükkanınızı bir öyküye dönüştürmeniz, bir otel zincirinin usta aşçısından evde yemek dersi almanız, sıradan bir tatile değil bir safari turuna profesyonel bir fotoğrafçıyla beraber çıkmanız ya da profesörler ve haber spikerlerinin rehberliğinde politik/siyasi bir tura katılmanız.

Sosyal yardımlaşmaya ve ekolojiye dikkat edin

Tüketici eğilimlerini yönlendiren ve çeşitlendiren önemli iki noktada sosyal yardımlaşma ve ekolojik yaklaşım. Bu iki noktadan hareketle; satılan 2 öde bir al veya bir öde yarım al (almadığın ihtiyaç sahiplerine gönderilsin), bisikletlilerin enerjisiyle çalışan açık hava sineması, elektrikli arabalar, sosyal yardım temelli sosyal oyunlar (wetopia) vb. örnekler giderek çoğalıyor.

Eğilimlerin topluluk temelli (crowdsourcing) olması da hem tüketiciler arası bir tetikleyici oluyor hem de tüketicileri belli noktalarda tüketici olmaktan çıkarıp katılımcı ve yatırımcı konumuna taşıyor.

Artık içeriyle dışarının farkı yok

Artık çevrimiçiyle çevrimdışının birbirine eşit olduğunu söyleyen Henry Mason, özellikle mobil teknolojiler sayesinde eylemlerimizin gerçek hayattan internete, internetten de gerçek hayata taşındığını da çeşitli örneklerle. İşin içine gerçek zamanlı geri dönüşler girdiğin de de mobil anların nasıl etkileşim ve ekonomik bir hareketlilik getirdiğini örnekledi.

Daha önce bahsettiğimiz Trendwatching'in 'yenilikçilik' analizine de değinen Mason'ın paylaştığı bir söz oldukça önemliydi;

Online culture is the culture. (Çevrimiçi kültür bir kültürdür)

Mason'ın paylaştıklarına göre tüketici eğilimleri şeffalık ve dürüstlükten yana. Örneğin kendini yüzde 100 şeffaf olarak tanımlayan Honest by markası veya kamera kaydı altında organik tarım yapmak.

Hayat artık görselilik temelinde ilerliyor ve gerçek hayattan internete akıyor. Fotoğraf ve video paylaşımlarımızın yanında bir yazı veya tabelayı bir başka dile çeviren Wordlens veya fotoğrafını çekmekte olduğunuz kişinin yüzünü tanımlayarak Facebook'ta arayan Klik gibi bu noktada verilebilecek güzel örnekler.

Karşılaştırmalı yaşamın farkına varın

Mason'ın tüketicileri anlamada değindiği önemli noktalardan biri de tüketicilerin artık karşılaştırmalı bir hayat sürdürdüğü idi. "Benchmarked life" olarak tanımlanan terim aslında sosyal oyunlaştırma olarak da bildiğimiz değişime işaret ediyor. Harcamalarımızı, spor aktivitelerimizi kıyaslamak vs... kıyaslıyor.

Sağlık uygulamalarına olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Topluluk temelli güvenlik uygulamları da bir iç denetim/huzur unsuru olarak öne çıkıyor. Verilmli, ilgili ve ilginç olmak eğilimlerin ulaştığı kitleyi artırıyor.

Yerel olmaya özel gösterin

Dikeyde büyük bir kitleye hitap etmek önemli görünebilir ama her tüketici her şeye önem vermediği de bir gerçek. Yerel motifler iyi değerlendirmek ise yeni müşteriler kazanmanın en iyi yollarından biri. Örneğin Çin'de Dragon Yılı adına özel ürünler üretmek.

Kentsel tüketicileri iyi tanıyın

Kullanıcılara kendilerini kırmızı halıda hissettirmek, işlevsel olmak ve eğer kent tüketicileri hedefleniyorsa buna dönük davranmak günümüzde eğilimlerin güçlenmesindeki temel sebepler olarak görülüyor.

Kentsel tüketicileri deneyimler odaklanıyor. Kentsel yaşamdan ve yaşadığı alan itibariyle gururunun okşanmasını, gurur duymayı istiyor. Şehirde seyrenden olgunluk ve mateyalizm daha toleranslı farklı ve farklı şeyler bekleyen bireyleri biraraya getiriyor.

Belirsiz ekonomi, yeniden satış, erişebilirlik, teknik anlamda kendi ürününüzü yapmanız, zamanınız karşılığında iş yapan bir tüketici olmanız, üretime erken aşamada alıcı olmanız veya aldığınız hizmet için hem tüketici hem de destekçi/yatırımcı olmanız da farklı örnekleri olan eğilimlerden.

İnsani tarafı gösterin

Markaların insani tarafını göstermesi tek başına bir işin takip edilen bir eğilime dönüşmesi için oldukça önemli. Bu da şeffaflık, rastgele iyilik eylemleri ve müşterinizden sizi sevdiği için veya siz ona bir şey sunduğunuz için bir hareket beklemek, potansiyel tüketiciye tam ihtiyacı olan zamanda yardım etmek gibi detaylarla ortaya çıkıyor.

200.000 abonesi, 1300 iş ortağı ve  2000 gözleyici destekçisi olan Trendwatching'in bu etkinlikle katılımcılarına için zengin bir eğilim/trend aşısı yaptığına inanıyorum. Medya sponsoru olarak katıldığımız etkinlikte paylaşılan sunumlara ulaşabilirsek sizin de faydalanabilmeniz için Webrazzi'de paylaşacağız. ;)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.