Apple'ın yeni servis söylentisi Pandora'nın borsa değerini yüzde 18 düşürdü

Apple'ın yeni servis söylentisi Pandora'nın borsa değerini yüzde 18 düşürdü

Apple'ın atacağı adımların söylentisi bile rakiplerini direkt olarak etkilemeye başladı. Şirketin Pandora benzeri bir servis için çalışmalara başladığının duyulması, Pandora'yı olumsuz olarak etkiledi ve muhtemel rakibi Pandora borsada kaybeden taraf oldu.

Apple bugünlerde yeni iPhone ile konuşuluyor olabilir, ancak şirket sadece yeni iPhone'a odaklanmış durumda değil. Nitekim şirketten sızan son bilgiler de bu bilgiyi doğruluyor. Wall Street Journal'da dün yer alan bir haberde Apple'ın özelleştirilebilir radyo servisi olan Pandora'nın bir benzeri için lisanlaslama çalışmalarına başladığı belirtiliyor.

Haberin detaylarına baktığımızdaysa yeni Apple servisinin sadece Apple cihazlarında ve Microsoft işletim sistemli cihazlarda çalışacağı yönünde bilgileri görüyoruz. Bu durumda Google oyun dışında kalmış oluyor. Apple zaten iOS 6 işletim sisteminde bazı Google uygulamalarını ve harita servislerini yüklü olarak gelmesini engellemişti.

Pandora'nın değeri yüzde 18 düştü

Bu haberden sonra gözler halka geçen sene açılan Pandora'nın borsadaki hisselerine çevrildi. Geçen günü ufak da olsa bir artışla kapatan Pandora, yayımlanan haberden sonra yaklaşık yüzde 18 seviyesinde değer kaybıyla güne başladı. Şirketin değeri hisse başı 12.57 dolardan 10 dolar seviyesine geriledi ve toplam değeri 1.75 milyar dolara kadar düşmüş oldu. Açıkçası Apple'ın Pandora benzeri bir servis açıyor olması bile şirketin değerini neredeyse beşte bir oranında düşürdü.

Pandora'yı bilmeyen kullanıcılar için kısa bir bilgilendirme yapalım. Sadece ABD’de hizmet veren Pandora, 2000 yılında The Music Genome Project adıyla yeni bir online müzik servisi sunmaya başladı. Pandora'da yaklaşık 94 milyon kullanıcıya 3.8 milyar saat süresince yayın yaptı. Kuruşulundan 11 yıl sonra yani 2011 yılında New York Borsası'na açılan şirket, toplamda 2 milyar dolar değere kadar ulaşmıştı.

Apple'ın şirket olarak büyüklüğünden konuşmaya gerek var mı bilmiyoruz, ama şirketin yeni bir kategoride yapacağı yatırım söylentisi bile rakiplerini direkt olarak olumsuz etkiliyor ve rakiplerinin yatırımcısını kaçırıyor. Söz konusu ne kadar eski bir şirket olursa olsun durum fark etmiyor. Bunu en iyi örneğini Pandora'da gördük. 11 yıldan beri kendi kategorisinde lider olan şirket, Apple'ın söylentisi sayesinde yüzde 18 değer kaybı yaşadı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.