Aylık raporlarında geçtiğimiz ay 'yenicilik' kavramını işleyen Trendwatching'in bu ayki konusu 'mini trendler'. Tüketici tarafında gözlenen bu 12 küçük çaplı eğilim Trendwatching'in özet raporunda tek tek açıklanıyor ve örnekleniyor.
İyi tespitlerin yer aldığı 'mini trendlere' geçmeden önce Trendwatching'in bu Perşembe günü İstanbul Trend Semineri‘ne evsahipliği yapacağını hatırlatalım. Programa şuradan göz atabilirsiniz.
1. Tech Domestic: Nesnelerin interneti kavramına değinen TW, uygulamaların değişen koşullara göre bize hizmet sunmakta olduğunu anlatıyor. Bunun için verdiği iki örnek kullanıcılarını hava durumuna göre farklı şekillerde uyaran çalar saat uygulamaları olan Winter Wake-Up ve Uniqlo Wake Up.
2. Custowners: TW bu tanımla kullanıcıların birer tüketici olmaktan çıkarıp kullandığı hizmet veya ürüne yatırımcı/hissedar olması durumunu anlatıyor. Sadık kullanıcılarından yatırım toplayan Buitengewone Varkens, CircleUp ve Leon Bonds 'ı da buna örnek gösteriyor.
3. One Touch Wonder: Artık belli alanlarda tek dokunuşla dünyamızı döndürebildiğimiz bir gerçek. Bunu ödeme ve sipariş tarafında 'one touch wonder' olarak adlandıran TW, Sony'nin ve Turkcell'in son yeni nesil telefonlarında sunduğu gibi buzdolabı üzerine yerleştirilebilen mıknatıslı sipariş çiplerini bu duruma örnek olarak gösteriyor. Su siparişi için Evian Chez Vous, pizza siparişi için Red Tomato Pizza veya biyometrik ödeme için PayTouch.
4. Teenpreneurs: Genç girişimler /wp-admin/post-new.phpde yeni eğilimlerden. Tabii buradaki genç tarifi 20 yaşları değil, 20 yaş altı girişimcileri tanımlıyor. Girişimcileri 13 yaşında olan Hiccupops ve Caine's Arcade, 16 yaşındaki bir girişimcinin eseri Summly verilebilecek en iyi örneklerden. Teens in Tech Incubator da Silikon Vadisi'nde genç girişimcileri destekleyen bir Kuluçka merkezi.
5. Branded Government: Devletler veya yerel yönetimlerin markalarla işbirliği yapması da yeni bir eğilim. OUTsurance, Pothole Brigade, Telefonica Vivo, Terra ve Mabe bu yönde gerçekleşmiş reklam/destek konulu örnekler.
6. Nanny Apps & 24/7 Feedback: Akıllı cihazların hayatımıza tek yönlü hizmetler için girmesi yetmiyor. Sürekli olarak kullanıcının değişen durumuna göre geri bildirim sağlayan, performansını arttırmayı hedefleyen uygulamalar artık yeni eğilimlerden. Kişinin oturma pozisyonunu düzeltmeyi amaçlayan LUMOback, Audi'nin elektronik bisikleti Wörthersee ve diğer örnekler Color Frame, Play & Connect, GymPact, Nike + FuelBand, 22seven, SuperBetter, Runtastic, Caffeine Zone, Drinks Tracker, Kahnoodle...
7. Juice Jitters: Önce telefonlarla başladı ama tabletler ve belki yeni nesil Androidli kameralar için batarya kullanımı ciddi bir mesele ve tabii ki bu soruna da çözüm üreten yeni nesil uygulamalar var. myFC, Richard Nicoll, LumineXence, Power Fel, mekanik USB'li şarj edici, ve TUME bu eğilime verilebilecek örnekler.
8. Safety Net: Akıllı uygulamalar artık güvenlik ve sağlık konusunda da bize refakat ediyor. Örnek mi? Agentto, China Survival Guide, Bicibuscadores...
9. Tasksumers: Tüketicilerin bilgi veya hizmet sunarak satış tarafına geçtiğini açıklayan Sellsumers eğilimini hatırlatan TW, artık bireylerin küçük işler karşılığında para kazanmak için harekete geçtiğini söylüyor. Mechanical Turks gibi iyi bilinen bir örneğin yanına ShortTask, Foap, PleaseBringMe (Türkiye'den), mClerk, Bistip, Vites, CloudFactory, Gigwalk gibi yeni girişimlerden bahsediliyor.
10. Super-Eco: Çevre kirliliğine karşı sürdürülebilir önlemler almak da TW'nin kaydadeğer bulduğu yeni küçük eğilimlerden. Honest by, Alcoa, Gru Grococ ve Lowline Park gibi örnekler vermek mümkün.
11. Real World Liking: Facebook ile başlayan online 'beğenme' eğlemini dijital çözümlerle gerçek hayata uygulanması. Bu eğilime biz de bazı örnekler vermiştik. Coachella, C&A (bkz:Fiziksel mağazada Facebook beğenisiyle giysi almak), Walibi
12. Artificial Scarcity: Bireysellik ve benzersiz olma eğilimini yeni inanç olarak gören TW, erişilebilirliğin kolaylaşması ile mücadele ettiğini ve oluşturulan yapay bir kıtlıkların bu yönde bir eğilim yarattığını söylüyor. Şarkısının internette aynı anda sadece bir kişi tarafından dinlenebilmesine izin veren Adam Tensta, ürünleri bitince müşterilerine ertesi gün gelmesini söyleyen Doughnut Vault adlı fırın buna bir kaç örnek. Absynthe Minded ve Liberty Coffee de diğer örnekler.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap