Twitter geliştiricilerle arasını neden bozuyor?

Twitter geliştiricilerle arasını neden bozuyor?

Twitter'ın yeni API güncellemesi geliştiriciler için can sıkıcı cinsten. Artık mobilde ve webde Twitter iletilerinin kaynağı olan uygulamalara bağlantı verilmeyecek. Peki Twitter bunu neden yapıyor?

Konuyu biraz daha açalım. Yeni API öncesinde webde ve mobilde Twitter'a baktığınızda iletilerin gönderildiği kaynak uygulamaya (via Hootsuite, Bufferapp aracılığıyla vs..) bağlantılar verildiğini görmüşsünüzdür. Artık bu bağlantılar yer almayacak. Twitter bu yeniliği içeriğe odaklanmak olarak açıklıyor ama geliştiriciler bu kısıtlamadan memnun değil.

Özellikle küçük geliştiriciler için önem taşıyan bu sınırlama, daha önce de karşı karşıya gelen Twitter ve geliştiriciler arasındaki ateşi yükseltiyor. Ünlü girişimci/yatırımcı Chris Dixon da şu anda Twitter API'si ile bir şeyler geliştirmekte olan geliştiricilerin vazgeçmesini öneriyor. Sebebini de şu şekilde açıklıyor; "İlerde daha çok başınız ağrıyacak."

Twitter neden bunu yapıyor?

Geçtiğimiz günlerde Twitter'ın iPhone uygulamasında iletilerin altındaki bir yenilik dikkatimi çekti. Twitter artık popüler uygulamalardan/sitelerden gönderilen içeriklerin Twitter'da yer alan kaynak hesabını iletinin en altında gösteriyordu ve bu oldukça önemliydi. Facebook'un milyar dolarlık 'mobil uygulama reklamları'na işaret ediyordu.

Yandaki ekran görüntüsünde görebileceğiniz durum küçük bir bağlantıdan çok daha özel bir durum. Ancak bu yenilik her geliştiricinin faydalanabileceği bir şey gibi görünmüyor. Instagram, Foursquare, Tumblr vb. önemli girişimlerin onaylanmış hesapları iletilerin altında yeni takipçilerini/kullanıcılarını bekliyor.

Twitter'ın bu adımı büyüklerle bir kazan kazan ilişkisi kurduğunu düşündürüyor. Bu  ilişkinin tek taraflı kazanç ilişkisine dönmesi ise Twitter'ın mobil uygulamalara gönderdiği trafiği ölçerek yeni bir reklam katmanı açacağı günü bekliyor.

Dahası Twitter'ın iletilerin altındaki 'kaynak uygulama' bilgisini kaldırılmasında farklı bir amaç daha olabilir; bu bilginin herkes tarafından erişilebilir olmasını ve istenmeyen içeriklerin oluşmasını engellemek. Yani Twitter hem güvenlik hem de pazarlamada daha etkili olmak için bu bilgiyi kendine saklamış olabilir.

Şimdilik bizim elimizden gelen olanı takip etmek. Geliştiricilerin Twitter'a somut bir tepki gösterip göstermeyeceğini ise yakında göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.