Mars’a ayak basan “Curiosity” aracı NASA’nın son dönemdeki tek projesi değil. NASA’nın diğer bir kanaldan devam eden “Small Spacecraft Technology Program” (Küçük uzay aracı teknoloji programı) çerçevesinde uzayın keşfi için küçük ve benzerlerine göre çok daha düşük maliyetli cihazların kullanımına dair deneyler yapılıyor.
Bu deneylerin son aşamasında NASA, PhoneSat adlı proje toplam maliyeti 3500 doları geçmeyecek yeni nesil uyduları test etmeye başlıyor. Bu testlerde ilk amaç yörüngeye yerleştirilecek, son derece kolay bir monte edilebilir, ucuz alternatiflerin performanslarını ölçmek.
Bunun için NASA Android işletim sistemine sahip bir Nexus One ve bir de Nexus S serisi cihazı üzerinde neredeyse hiçbir özel değişiklik yapmadan uzaya fırlatmayı hedefliyor.
NASA’nın web sitesindeki PhoneSat bölümünde yaptığı açıklamaya göre 2012’nin ilerleyen aylarında ilk mini uydu yörüngeye fırlatılacak. PhoneSat 1.0 adlı ilk uydunun görevi dünyada kullanılan bir akıllı telefonunun uzay şartlarında ne kadar dayanabileceğini görmek.
PhoneSat 1.0 projesi dahilinde mağazalarda satılan bir Nexus One üzerinde neredeyse hiçbir değişiklik yapmadan uzaya gönderilecek ve iki temel görevi olacak. Birincisi cihazın sağlığı ile ilgili bilgiler aktarması, ikincisi ise bu sırada kaydettiği fotoğrafları göndermesi. Fotoğraflar daha ilgi çekici görünse de, düşük maliyetli bu uyduların kullanım alanlarını asıl belirleyecek olan cihazın durumu ile ilgili bilgiler olacak.
Daha gelişmiş olan PhoneSat 2.0 ise daha yeni bir model olan Nexus S’i uzaya taşıyacak. Güneş panelleri, radyo ve GPS alıcılarına sahip olacak bu modelin hareketleri yeryüzünden yönetilebilecek.
10 cm ebatlarında, neredeyse bir kahve bardağı büyüklüğünde olan bu mini uydular eğer görevlerini başarabilirlerse NASA’ya hem maliyet, hem de hızlı hareket etme konusunda önemli avantajlar sağlayabilecekler.
Android telefonların uzaya ne zaman çıkacaklar şu an için kesin değil ama proje ile gelişmeleri PhoneSat’ın Twitter hesabından takip edebilirsiniz.