Şifreleri hatırlamak dünya barışına çözüm bulmaktan daha zor [Araştırma]

Şifreleri hatırlamak dünya barışına çözüm bulmaktan daha zor [Araştırma]

Dijital yaşam sunduğu pek çok kolaylığın yanı sıra kendi sorunlarını da beraberinde getiriyor. Çoğumuz gündelik olarak her biri farklı ihtiyaçlarımıza çözüm getiren pek çok farklı online servis kullanıyoruz. Bu servislerin her biri de kullanıcılarının güvenliğini sağlamak için kullanıcı adı ve şifre koruması yöntemini kullanıyor.

Fakat kullandığımız servislerin sayısı artıkça aklımızda tutmamız gereken şifrelerin de sayısı artıyor. Bu da giderek daha önemli bir sorun haline gelmeye başlıyor. Üstelik yapılan bir araştırmaya göre bu sorun tahmin edilenden daha da büyük.

Öyle ki kullanıcıların yüzde 40’ı şifrelerini hatırlamaya çalışmanın dünya barışına çözüm bulmaktan daha zor olduğunu düşünüyor…

Janrain tarafından düzenlenen araştırmaya göre kullanıcıların yüzde 58’i farklı online servislerde 5 veya daha fazla benzersiz şifre kullanıyorlar. Yüzde 30’u ise 10 ve üzeri adette şifreye sahip. Güvenlik konusunda biraz daha hassas olan yüzde 8’lik bir kesim ise 21 ve üzeri sayıda farklı şifre kullanıyor.

Ortalamalara bakıldığında ise yaş artıkça kullanılan farklı şifre sayısı da artıyor. Örneğin araştırmaya katılan 2.208 yetişkin arasında 18-34 yaş grubunda kullanılan ortalama farklı şifre sayısı 6,7. 35-44 yaş grubunda bu sayı 8,4’e, 45-54 yaş grubunda ise 9,8’e çıkıyor.

Eposta servisleri, sosyal ağlar, e-ticaret siteleri ve daha nice farklı sitenin her birinde farklı şifreler kullanmak kesinlikle tek bir şifre kullanmaya göre çok daha güvenli. Çünkü herhangi bir nedenle bir sitede kullandığınız şifrenin başkalarının eline geçmesi durumunda sorun sadece ilgili site ile sınırlı kalıyor. Her sitede tek şifre tercih edenler içinse bu ciddi ve çok daha geniş kapsamlı bir probleme dönüşebiliyor.

Her ne kadar çok sayıda şifre kullanmak daha güvenli bir tercih olsa da kullanıcıların işini zorlaştırdığı da kesin. Araştırmaya göre kullanıcıların yüzde 37’si her ay en az bir kez bir sitede kullandığı şifresini unutuyor ve yardım almak zorunda kalıyor.

Akılda tutulması gereken şifre sayısı artıkça bunun getirdiği stres de aynı oranda artıyor. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 38’i dünya barışına çözüm bulmanın tüm şifrelerini hatırlamaktan daha kolay olduğunu söylüyor. Diğer bir yüzde 38’lik kesim ise yeni bir kullanıcı adı ve şifre oluşturmaktansa bulaşıkları yıkamak veya tuvalet temizlemenin daha eğlenceli bir aktivite olduğu görüşünde.

Tüm bu sorunlar kullanmak için kayıt olmayı gerektiren sitelerin işini de giderek zorlaştırıyor. Çünkü kullanıcıların yüzde 84’ü web sitelerindeki kayıt formlarından hoşlanmadıklarını söylüyorlar.

Dijital yaşamın bilgisayar ekranlarından akıllı telefonlar ve TV’ler gibi farklı kanallara doğru kayıyor olması kayıt ve şifre ile ilgili dertlerin önümüzdeki dönemlerde daha da genişleyeceğinin açık bir göstergesi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.