Geçen senelerde tanıttığımız birçok Silikon Vadisi girişimi büyüdü, yatırım aldı ve milyar dolarlık değere ulaştı. 'Yeni' sıfatı için oldukça tecrübeli olan bu girişimlerin yerini alacak adaylar yavaş yavaş ön plana çıkmaya başladı.
Business Insider'ın hazırladığı haberde son zamanlarda Silikon Vadisi'nde en çok konuşulan şirketler yer alıyor. Paylaşılan şirketler arasında Square ve Path gibi bilinen isimler bulunuyor. Ancak Square ve Path'in milyar dolarlık değere ulaştığını düşünürsek 'yeni girişim' sıfatının onlar için dar geleceğini söyleyebiliriz.
Silikon Vadisi'nin son zamanlarda en çok konuşulan girişimlerine baktığımızda 'crowdsourcing' yani topluluk temelli girişimlerin ön plana çıktığını görüyoruz. Ancak araç paylaşımı ve sosyal ağ oyunları kategorilerindeki girişimlerinin de dikkat çektiği söylenebilir. İşte Silikon Vadisi'nin en çok konuluşan 7 yeni girişimi...
Crowdtilt
Paylaşmak istediğimiz girişimlerin başında Crowdtilt var. Bir crowdsourcing yani topluluk temelli bir platform olan girişimde, kullanıcılar aralarında bir para fonu oluşturuyor. Kullanıcılar gerçekleştirmek istedikleri bir işi ve bu iş için gerekli olan para tutarını platforma giriyor. Crowdtilt'e girilen bu veriler sosyal ağlar üzerinden paylaşılarak, bir fon yaratılıyor.
Kısa bir örnek vermek gerekirse, arkadaşınızın doğum günü için bir hediye fonu açıyorsunuz. Bu fonu sosyal ağlarda paylaşarak doğum günü yaklaşan kişiyle ortak arkadaşlarınız arası bir bağlantı kuruyorsunuz. Belirlenen miktara ulaşınca fon otomatik kapanıyor. Söz konusu para fonu olunca ülkelerdeki farklı yasalar girişimin önünde engel teşkil ediyor. Bu yüzden Crowdtilt şu anda sadece ABD'de kullanılabiliyor. Ancak Crowdtilt, Avrupa ülkeleri öncelikli olmak üzere çalışmaları devam ettiriyor.
Exec
Crowdsourcing modelinde bulunan bir diğer girişimse Exec. İş verme/alma platformu olan Exec'te, kişişel alışveriş, temizlik ve araştırma gibi üç farklı kategori bulunuyor. Bu üç kategori içinde iş ilanları verilebiliyor. Verilen ilanlar haber akışı içinde canlı olarak sitede yer alıyor. İş almak isteyen kullanıcıların siteye kayıt olması gerekiyor. 'Want this done' butonuna basan kullanıcılar, almak istedikleri işin ayrıntılarını öğreniyor ve işi alıyor. Öte yandan Exec'in iş modelleri arasında kurumsal hizmetler de bulunuyor.
Exec kurucuları arasında internet sektörünün yakından tanıdığı bir isim de bulunuyor. Justin.tv Kurucusu Justin Kan Exec'in de kurucularında. Justin Kan'ın yeni girişime 3.3 milyon dolarlık yatırım yaptığını da belirtelim.
Postmates
Lojistik sorunlarına odaklanan Postmates, iPhone uygulaması üzerinden aynı gün içerisinde, hatta saatler içerinde kargo gönderimi sağlıyor. Postmates'in kargo gönderimlerini kurduğu ekiple gerçekleştirdiğini söylemekte fayda var. Uygulama şu anda sadece ABD'nin San Francisco şehrinde geçerli. İşin aslına baktığımızda Postmates mobil ticaretin bir örneği. Girişimin iş modeli gönderilen kargolardan komisyon almak. Yüzde 20-40 arası değişen oranlarda komisyon alan Postmates, melek yatırımcılardan aldığı destekle 1.75 milyon dolarlık değere sahip.
Getaround
Özellikle 2012 yılının moda girişimlerinden biri olan araç paylaşımı kategorisinde bulunan Getaround, Silikon Vadisi'nde oldukça dikkat çekiyor. Araç paylaşım modeline farklı bir boyut kazandıran Getaround'ta kullanıcıdan kullanıcıya paylaşım yapılabiliyor. Bu yüzden araç paylaşım kategorisindeki benzerlerinden oldukça fazla araç seçeneği barındırıyor. Saatlik olarak araç kiralanabilen platformda birçok farklı segmentte otomobil bulunuyor. Getaround'un geçen sene düzenlenen TechCrunch Disrupt yarışmasını kazandığını parantez içinde hatırlatalım.
Yardsale
eBay benzeri bir ilan sitesi platformu olan Yardsale'in farkı sadece iPhone'da bulunması. Hemen hemen tüm kategorilerde ilan alan Yardsale, yerel olarak kullanılabiliyor. Girişimin sloganı olan 'Komşunuza eşyanızı satmak ister misiniz?' sorusu platformun anlatmaya yetiyor. Yardsale şu anda sadece ABD'nin bazı şehirlerinde kullanılabiliyor.
Kixeye
Silikon Vadisi'nde dikkat çeken yeni girişim arasında bir oyun şirketi de bulunuyor. Zynga'nın izinden yürüyen Kixeye, Facebook'ta bir oyun platformu. Üç farklı oyun seçeneği bulunduran şirketin oyunları MMO kategorisinde yer alıyor. Şu an için konuşmak gerekirse Kixeye, Zynga kadar büyük bir kitleye hitap etmiyor. Ancak oyunun hem grafik hem de kurgusu oldukça zengin. Bu yüzden Kixeye'ın gelecekte yıldızının parlayacağını söyleyebiliriz.
Twitch.tv
Justin.tv benzeri bir video yayın sitesi olan Twitch.tv'den son zamanlarda oldukça konuşuluyor. Özellikle canlı oyun videolarına odaklanan girişim 2006 yılında kuruldu. Ancak son yıllarda yıldızı parlayan girişimin şu anda aylık 16 milyon civarı tekil ziyaretçisi bulunuyor. Twitch.tv'nin dikkatimizi çeken bir noktası Türkiye'den platforma bağlanan kullanıcılara 'TR' alt alan adının verilmesi. Bunun Twitch.tv ekbinin Türkiye pazarına yönelik gelecek planları hakkında ipucu verdiğini söyleyebiliriz.