Facebook’ta yeni güvenlik endişesi

Bundan sadece birkaç ay önce Facebook’un anında mesajlaşma özelliğini kullanan bir virüs kullanıcılar arasında korku salmıştı. Arkadaş listenizde yer alan bir kişiden gelen ve içerisinde bir bağlantı yer alan mesaj sayesinde yayınlan virüs, aslında bir Truva atını çalıştırıyordu. Virüs öncelikle sistemde yer alan güvenlik yazılımlarını etkisiz hale getirmeye çalışıyor ardından da güncellemesini indirerek, kaynağı belirsiz sunucularla haberleşmeye başlıyordu.

Her ne kadar virüsün kaynağı Facebook olmasa da, Facebook’ta güvendiğiniz kişilerden gelen bir mesaj içerisine saklanabiliyor olması çok sayıda kişinin bu tuzağa düşmesine neden oldu. Anti virüs yazılımları güncellemeleri sayesinde bu sorun ortadan kalktı ama Facebook kullanıcıları tarafından yoğun bir şekilde şikayet edilen yeni bir durum; dünyanın en büyük sosyal ağ sitesinin başka bir virüsün hedefi olabileceğini gösteriyor.

Facebook yardım merkezinde yer alan bir mesajda kullanıcılar, bilgileri ve istekleri dışında çok sayıda kişiye kendileri tarafından arkadaşlık teklifi gönderildiği ve benzer şekilde kendilerine de tanımadıkları kişilerden çok sayıda arkadaşlık teklifi geldiğinden şikayet ediyorlar.

Kullanıcılar asla arkadaşlık teklifi göndermekleri kişilerin arkadaş listelerinde belirmesinden ve kısa zamanda çok sayıda arkadaşlık teklifi gönderdikleri gerekçesi ile hesaplarının dondurulduğundan yakınıyorlar.

Yaklaşık 1 haftadır gündemde olan bu konuyla ilgili şikayetlerin artmaya devam ediyor ama henüz Facebook’tan bir yanıt gelmedi. Dolayısıyla sorunun asıl kaynağını kestirmek mümkün değil ama durum bir Facebook uygulamasının bu soruna neden olmuş olabileceğini gösteriyor.

Meydana gelen durum çok büyük bir zarara neden olmuyor gibi görünse de, eğer uygulamaların kullandığı Facebook API’de bir güvenlik açığı varsa bunun daha ciddi sorunlara yol açacak şekilde kullanılabilecek olması asıl sorun.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.