Oyun sektörü için ilginç bir dönemden geçiyoruz. Bir yandan oyunlar yarattıkları ekonomi ile hiç olmadığı kadar ciddiye alınır hale geldi. Diğer yandan ise bunu sağlayan yeni nesil oyunların doğası bu alandaki dev firmaların bile ayak uydurmasını zorlaştıracak kadar hızlı değişim gösteriyor.
Hatırlayacağınız gibi Electronic Arts geçtiğimiz yıl 1,3 milyar dolarlık bir bedel karşılığında Plants vs Zombies ve Bejeweled gibi oyunların yaratıcısı PopCap Games’i satın almıştı. Bu süre boyunca EA’ın sosyal ve gündelik (casual) oyunlardaki eksiğini kapatma misyonunu üstlenmiş olan PopCap için küçülme zamanı geldi.
PopCap’in kurucularından John Vechey’in imzasını taşıyan bir blog yazısı ile duyurulan habere göre 50 kişinin işten çıkartılmasının kararı EA’ın baskısı ile verilmemiş. Buna rağmen bu gelişme oyun sektöründeki değişimler açısından büyük önem taşıyor.
Kararı yüzde 100 kendi inisiyatifleri ile aldıklarını söyleyen Vechey, eğer EA olmasaydı işten çıkarmaların daha fazla kişiyi etkileyebileceğini de söylüyor. 50 kişinin işten çıkması ile birlikte PopCap de yaklaşık olarak EA satın almasından önceki personel sayısına geri dönmüş oluyor.
Büyük resme bakıldığında bu haber gözden kaçabilecek bir gelişme ama oyun sektörünü yakından takip edenlerin bildiği gibi sektör şu anda önemli bir değişim arifesinde. Bundan çok kısa süre önce son derece karlı olan oyunların kar marjları yavaş yavaş azalmaya başladı.
Rekabet arttı, sektör kendini tekrarlamaya başladı
Bunun temel olarak iki nedeni olduğundan bahsedebiliriz. İlki artan rekabet. Oyun sektörünün yükselen yıldızı pek çok girişimci ve yatırımcıyı bu büyük pastadan pay almak umuduyla bir yarışa sürükledi ve bu da rekabetin daha da artmasına neden oluyor. Tanıtım masrafları artıyor, dönüşüm oranları azalıyor.
İkinci nedeni ise tüm bu girişim ve yatırımcıları çeken yeni nesil oyun modelinin beklenenden hızlı eskiyor olması. Örneğin sosyal oyun denilince ilk akla gelen oyun Farmville piyasaya çıktığında çok büyük ilgi görmüştü. Normalde oyuncu olarak tanımlanmayan kitleleri bile ekran başına çekmeyi başaran bu oyunların çok hızlı artan benzerleri artık oyuncular tarafından eskisi kadar hoş karşılanmıyor.
Başarılı olmuş modellerin tekrarlanması başka sektörlerde işe yarayan bir taktik olabilir ama oyun sektörünün geldiği noktada oyuncular artık oyunların kendini tekrar etmeleri yerine, farklılık istiyorlar.
Diğer yandan yenilik ve özgünlük isteyen oyuncuların uzaklaşmaya başlaması ile birlikte son dönemde bir anlamda “fabrikasyona” dönen oyunların yerine farklı oyunların talep ediliyor olması daha ufak ve hızlı tepki gösterebilecek ekipler için de bir fırsat sunuyor.