Gartner her sene Hype Cycle diye adlandırılan ve farklı sektörlerdeki konuları pazar beklentilerine, firmaların ve çözüm sağlayanların o beklentileri karşılama durumlarına ve dönemlerine göre bir grafik yayınlar. Teknoloji ile tetiklenen konuları, beklentilerin en üst düzeye çıktığı noktaları, beklentilerin düşmesi ile doğru modellerin bulunması ve ürünleşmesi evrelerini analiz eden Technology Hype Cycle grafiği hangi konularda yolumuzun daha uzun olduğunu hangi teknolojilerin ölmeden yaşamaya ve ürünleşmeye döndüğünü görmek için güzel bir araç.
2012 yılı için yayınlanan Technology Hype Cycle grafiği bize oldukça güzel ipuçları veriyor. Grafiğin sol trafından başlarsak Google'ın çok önem verdiği "sürücüsüz otomobil" projesi ile ilgili toplumda henüz beklenti çok fazla değil, Google'ın teknoloji itici gücüyle belli bir noktaya geleceği gözüküyor.Henüz ürünleşmeden çok uzak gözüküyor.
"Internet of things" ise bilgisayarlar haricindeki evrenin de internet gibi bir yapıda simüle edilmesini ifade ediyor, M2M ile de ara ara iç içe giren bu kavramda RFID kullanan teknolojilerden yerini internetten tespit edebildiğiniz bavulunuza kadar olan dünyayı kapsıyor. Bu konuda da henüz toplum beklentisi en üst düzeye çıkmamış gözüküyor. "Natural-Language Question Answering" ise ülkemizde Botego'nun da yaptığı işi temsil ediyor. Bu konuda da biraz daha pazar beklentisi oluşacak gözüküyor. Gamification ve HTML5 ile ilgili de beklentiler en üst düzeye çıkmış gözüküyor fakat belki önümüzdeki sene ortalarında beklentilerin de firmaların sunduklarının da yavaş yavaş örtüşeceğini öngörebiliriz. En yüksek beklentiye neden olan konu 3 boyutlu yazıcı gözüküyor. BYOD ise "bring your own device" diye adlandırılan kullanıcıların şahsi teknolojileri cihazlarını şirket kaynakları ile ortaklaşa kullanması anlamına geliyor. Yani iphone cihazınızdan şirket epostalarını okumak, şirket intranetine girmek gibi özetlenebilir. Bu konuda da bilgi güvenliği ve kişisellik ile ilgili çalışmaların sonucuna göre daha çok hayatımıza gireceği gözüküyor.
Beklentilerin azalmasıyla ve bu yönde çözümler sunan firmalardan iyilerin ayakta kalması ve zayıfların elenmesiyle Sosyal Medya Analiz araçları, Uygulama Dükkanları, Memory bazlı Veritabanı yapıları ve özellikle iPhone 5'de olacağı öne sürülen NFC ödeme sistemleri ile ilgili ürünlerin pazarda daha fazla yer bulacağını, kötülerin elenerek iyilerin artık hayatımızın bir parçası olacağını öngörebiliriz.
Uzaktan Sağlık hizmetleri ve Virtual Worlds teknolojileri ile ilgili beklentiler en aşağı seviyeye inmiş gözüküyor, ürünleşme anlamında bu konuda çok örnek olduğunu da görebiliyoruz.
Grafikten çıkarılacak özet şu; özellikle kısıtlı sermaye ile bir teknolojik girişim düşünüyorsanız NFC, Cloud Computing, M2M, Gesture Control ile ilgili işlere odaklanabilirsiniz. Üniversitelerle işbirliği içine girerek daha uzun soluklu fakat daha yüksek riskli işlere girmek istiyorsanız NLP, Speech to Speech Translation, Gamification gibi konulara odaklanabilirsiniz. Tabi bunun için nefesinizin yani sermayenizin de güçlü olması gerekiyor. "Ben ticaret adamıyım, bir yıldan daha kısa sürede fazla Ar&Ge gerektirmeyen teknolojik bir iş kurmak istiyorum" derseniz uzaktan sağlık hizmeti çözümleri, tablet, yüz tanıma sistemleri üzerine işlere başlayabilirsiniz.
Ülkemizin daha çok söz sahibi olması için Üniversite-Sanayi işbirliği konusunda ciddi adımlar atıp grafiğin en solundaki kısımla ilgili öncü olması gerekiyor, yoksa grafiğin en sağındaki kısımdaki teknoloji çözüm sağlayıcıları olmaya mahkum oluruz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap