ViaCycle: Ortak bisiklet kullanım hizmeti

Şimdiye kadar ortak ev ve araba kullanımı üzerine çeşitli girişimlerden bahsettik. Bu kez karşımızda farklı bir girişim var; ortak bisiklet kullanımı hizmeti sunan ViaCycle.

Basitçe anlatmak gerekirse ViaCycle'a üye olarak bisiklet kiralaması yapıyorsunuz. ViaCycle bisikletlerinin arkasında bulunan özel sistem ile sadece kısa mesaj gönderimiyle (veya mobil uygulama üzerinden) duraktaki bir bisikleti alıp kullanabiliyor. Bu sistem başka bir uygulamaya gerek bırakmadan bisiklet sürüşünüze dair verileri kayıt altına alıyor.

Y Combinator'ı arkasına alan ve çevre dostu olmasıyla çeşitli ödüller de kazanan girişim aslında bu alanda ilk ve tek değil. CitiBike, Capital Bike Share vb. bir çok girişim mevcut ama bu yeni girişim üniversite kampüslerinden başlayarak uygun ve daha verimli bir sistem kurmayı hedefliyor.

Üye olduktan sonra yarım saate kadar olan kullanımı ücretlendirmeyen ViaCycle, San Francisco'da günlük 5 dolar,  aylık 20 dolar, yıllık da 80 dolar abonelik ücretiyle hizmet vermeyi planlıyor. Bu sistemi farklı şehirlerde ve farklı şekillerde de uygulamak istiyor.

Türkiye'de uygulanabilir mi?

Aslına bakılırsa ortak bisiklet kullanımı araba tarafına göre oldukça masrafsız. Gerek bisiklet fiyatları, gerek bisikletlerin bakım masrafı giriş bariyerini de düşürüyor. Tabi ülkemizde bu işin yapılabilmesi için uygun şehir ve kullanıcı kitlesini yakalamak önemli.

Şahsen bisikletle işe gidip gelmeye çalışan biri olarak İstanbul'da bu işin pek kolay olacağını söyleyemem. Her ne kadar Bakırköy'de güzel bir bisiklet yolu yapılmış olsa da Konya'daki düz arazi koşullarını İstanbul'da bulmak kolay değil. Konya Belediye'sinin 110 kilometrelik bisiklet yoluyla akıllı bisiklet uygulamasına geçmiş olması da cabası.

Her şeye rağmen nüfus yoğunluğu ile İstanbul bisikletli seyahat konusunda en aktif ilimiz olabilir. Eğer bu fikir kafanıza yattıysa Bisikletliler.org adresinden Bisikletliler Derneği'nin çalışmalarını izlemenizi tavsiye ederim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.