TÜİK: Türkiye'deki her 5 internet kullanıcısından 1'i internetten alışveriş yapıyor

TÜİK: Türkiye'deki her 5 internet kullanıcısından 1'i internetten alışveriş yapıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye'deki internet kullanıcılarının eğilimlerini ortaya koyan araştırma sonuçlarını yayımladı. Türkiye'deki hanelerin neredeyse yarısının internet kullandığı sonucuna varılan araştırmanın alt başlıklarında Türkiye'deki e-ticaret sektörüne ait veriler de bulunuyor.

TÜİK'in hazırladığı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması'dan paylaşmak istediğimiz ilk veri Türkiye'deki e-ticaret kullanım oranı. TÜİK'in araştırmasına göre Türkiye'deki internet kullanıcılarının yüzde 21.8'i internetten alışveriş yapıyor. Yani bu rakam Türkiye'deki internet kullanıcılarının beşte birine denk geliyor. Geçen yıl kullanıcıların yüzde 18.6'sının internet üzerinden alışveriş yaptı araştırmada yer alıyor.

Alışveriş kategorilerine göre değerlendirdiğimizde giyim ve spor malzemeleri ön plana çıkıyor. TÜİK verilerine göre 2011 yılı Nisan ayı ile 2012 Mart ayı arası dönemde Türkiye'deki internetten alışveriş yapan kullanıcıların yüzde 44'ü giyim ve spor malzemesi, yüzde 25.5'i elektronik ürün, yüzde 21.2'i ev eşyası, yüzde 18.3'ü gıda maddesi, yüzde 17.4'ü seyahat ürünü ve yüzde 15.6'si kitap, dergi gibi yazılı içerikleri satın alıyor.

İnternetten alışveriş yapanların yüzde 9'u sorun yaşıyor

İnternet kullanıcılarının e-ticarete karşı en büyük korkulardan biri sorun yaşamak. TÜİK'in araştırmasına göre internetten alışveriş yapan Türkiye'deki kullanıcıların yüzde 9.4'u sorun yaşamış. Karşılaşılan sorunların başındaysa yanlış ve hasarlı ürünler geliyor.

Gelelim Türkiye'deki internet kullanıcılarını demografisine. Türkiye'deki hanelerin yüzde 47.2'si evden internet erişimine sahip. TÜİK verilerine göre bu rakam geçen sene aynı dönemde yüzde 42.9'du. Yüzde 5'lik büyüme söz konusu. Evden internet bağlantısı olmayan hanelerin yüzde 27.6’sı internet kullanımına ihtiyaç duymuyor.

Araştırmada internet bağlantı oranlarına da yer veriliyor. TÜİK'e göre 2012 yılı Nisan ayında hanelerin yüzde 43.2’si internete genişbant ile bağlandı. ADSL bağlantısı doğal olarak Türkiye'deki en çok tercih edilen bağlantı türü. Yüzde 66.4 oranla internet kullanılan haneler arasında en çok kullanılan bağlantı ADSL olarak araştırmada yer alıyor. 3G bağlantıysa internet kullanılan hanelerin yüzde 29.5’ine denk geliyor.

Tablet PC kullanımı yüzde 1

İnternete bağlanılan cihazlara göre kullanım oranlarındaysa akıllı telefonlar ön planda. 2012 yılının ilk üç ayında kablosuz olarak internete bağlanan kullanıcıların yüzde 23.7 cep telefonu veya akıllı telefon, yüzde 15.6 dizüstü bilgisayar ve yüzde 1.3’üyse tablet bilgisayar kullandı.

Online haber sitelerinin trafiği kategorisinde Türkiye Avrupa'da birinci sırada yer alıyor. Bu birinciliğin nereden geldiğini Türkiye'deki kullanıcıların eğilimlerinden görmek mümkün. Çünkü 2012 yılı ilk üç ayında internet kullanıcılarının yüzde 72.5'i online haber, gazete ve dergi okuyor.

İnternet kullanımında erkekler önde

TÜİK araştırmasında Bilgisayar ve İnternet kullanım oranlarının yaş ve cinsiyet oranlarına göre verileri de yer alıyor. 16-74 yaş grubundaki erkeklerin internet kullanım oranı yüzde 58.1 oranındayken, kadınlarda yüzde 38. TÜİK verilerindeki değinmek istediğimiz son bireylerin düzenli internet kullanımı. 2012 yılı ilk üç ayında 16-74 yaş grubundaki tüm bireylerin yüzde 37.8’si interneti düzenli olarak kullanıyor.

Türkiye'nin en güvenilir istatistik kurumlarından biri olan TÜİK'in gerçekleştirdiği araştırmanın doğruluğu tartışılabilir. Ancak görünen tek bir gerçek var. O da; Türkiye'nin internet sektöründe hala doyuma ulaşmadığı. E-ticaret başta olmak üzere neredeyse tüm internet ekosisteminde hala gidecek yolumuz olduğunu düşünüyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.