Dokunmatik ekran pazarı 32 milyar dolar hacme doğru gidiyor

Dokunmatik ekran pazarı 32 milyar dolar hacme doğru gidiyor

Her şey Steve Jobs'un 2007 yılında iPhone'nun ekranına dokunmasıyla başladı. O dönemde sektörün burun kıvırdığı dokunmatik ekran segmenti, bugün hem kullanıcıların hem de üreticilerin vazgeçemediği bir özellik haline geldi. Durum böyle olunca dokunmatik ekranlar milyarlarca dolarlık bir ekonominin sahibi oldu.

Display Search'ün dokunmatik ekran üreticilerinin gelirleri üzerinden gerçekleştirdiği araştırmaya göre 2012 yılı itibariyle dokunmatik ekran pazarı 16 milyar dolar hacme ulaşmış durumda. Pazardaki büyüme oranının aynı hızla gelecek yıllarda da devam etmesi bekleniyor. Araştırmada dokunmatik ekran pazarının 2018 yılında 31.9 milyar dolarlık hacim yaratacağı öngörülüyor.

Dokunmatik ekrandan kastedilenin sadece akıllı telefon veya tablet olmadığını belirtelim. Araştırmada bahsedilen dokunmatik ekran sektöründe banka ATM'leri ve akıllı tahtalar gibi birçok farklı segmentte cihaz da bulunuyor.

Aslan payı mobil cihazlardan

Segment bazında rakam paylaşmak gerekirse, 16 milyar dolar civarında bir pazar hacmine ulaşan dokunmatik ekran sektörünün sadece 13.6 milyar dolarlık kısmı akıllı telefon, tablet bilgisayar ve taşınabilir oyun konsol gibi mobil cihazlardan sağlanıyor. Yani dokunmatik ekran sektörünü tek başına elimizden düşürmediğimiz mobil cihazların sırtında taşıdığını söyleyebiliriz.

Dokunmatik ekran pazarını direkt etkileyecek oyuncuların başında tablet bilgisayarlar geliyor. 2011 yılı toplamında yaklaşık 80 milyon adet tablet bilgisayar ekranı satıldığı belirtilen araştırmada 2012 yılında bu rakamın 130 milyona ulaşacağı işaret ediliyor. 2013 yılındaysa tablet bilgisayar ekranı satışları 190 milyon adede ulaşması öngörülüyor. Böylece sadece tablet bilgisayar dokunmatik ekranı pazarı 2013 yılında 3 milyar dolardan fazla bir hacme sahip olacak.

Cihaz kontrolü için dokunmatik ekranlar kullanıcıların alışkanlıklarını kısa sürede değiştirdi. Gelecekte hangi teknolojinin kullanıcı alışkanlıklarını değiştirme gücüne sahip olabileceğini merakla bekliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.