Geçmiş kariyerlerinde oldukça farklı disiplinlerde uzmanlaşmış 2 Türk'ün ABD'de kurduğu bir şirket olan Game On X'in ilk oyunu Eenek'i duyanınız mutlaka olmuştur. Celal Acarkan ve İnanç Ortaç'ın 2011 Mart'ında başladığı bir maceranın ilk ürünü olan Eenek, App Store'da yayına girdikten kısa bir süre sonra gerek Türkiye gerek de ABD marketinde oldukça ilgi çekti ve olumlu geri dönüşler aldı.
Biz de Webrazzi olarak Celal Bey'le Eenek başta olmak üzere Türkiye'nin mobil oyun konusundaki gidişatını, ABD'de şirket kurmanın detaylarını ve nasıl farklı disiplinlerde uzmanlaşmış iki kişinin ortak bir sevda uğruna beraber çalışabileceğini konuştuk. Sözü daha da fazla uzatmadan sizleri Eenek'in yaratıcılarından Celal Acarkan ile yaptığımız keyifli sohbetle başbaşa bırakıyoruz.
Erman Taylan: Merhaba Celal Bey, kendiniz ve ortağınızdan biraz bahseder misiniz? Eenek öncesi geçmiş tecrübeleriniz neler?
Celal Acarkan: Ben Marmara Güzel Sanatlar mezunuyum. Üniversite öğrenciliğim sırasında başladığım Gırgır’da 3,5 yıl boyunca karikatürist olarak görev aldım. Ardından 8 yıl Profilo’da Yüksek Endüstri Ürünleri Tasarımcısı olarak ARGE departmanında çalıştım. Şu an Game On X ile paralel olarak yurt içi ve yurt dışı olmak üzere ürün tasarım ve geliştirme çalışmalarını sürdürüyorum.
İnanç Ortaç ise ODTÜ Fizik Bölümü mezunu. Şu an California Üniversitesi'nde Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde doktoraya devam ediyor ve aynı zamanda California Üniversitesi’ne bağlı Moores Kanser Merkezi’nde araştırmacı olarak çalışıyor. Araştırması kanserin nano teknoloji ile tedavisine yönelik. Yakın zamanda doktorasını tamamlayacak.
E. Taylan: Peki Game On X fikri nereden doğdu? Eenek ilk oyununuz sanırım.
C. Acarkan: Evet Eenek ilk oyunumuz. 2011’in Mart Ayı’nda İnanç’la beraber Game On X’i kurduk. Şirket şu an için ABD’de faaliyet gösteriyor ama her şey planladığımız gibi giderse İstanbul’da da bir şube açma düşüncemiz var.
Oyun oynamak ikimiz için de çocukluktan beri gelen bir tutku adeta. Bilgisayar oyun sektörünü 1980'li yılların başından itibaren takip edebilme şansını yakalamış ve gelişme sürecini gözlemlemiş 1. nesil oyuncular olarak Sinclair, Commodore 64, Amstrad, Amiga 500 gibi bilgisayarla başlayan yolculuğumuz bugünlere kadar geldi. Tabii ki o yıllarda oyun sektörüne girebilmek kendi oyununu yapabilmek düşüncesi adete mucize gibi birşeydi. Zaten günümüzdeki dev oyun firmalarında çalışabilen Türk sayısına baktığınızda bunu çok daha iyi anlayabiliyorsunuz. Gelişen teknoloji ve değişen pazarlar sayesinde yakın geçmişte oluşan mobil oyun sektörü sayesinde bunun bir parçası olabilme ihtimalini hissedince, bu büyük iç motivasyonla birlikte mobil oyun alanında çalışmaya ve hayellerimizi gerçekleştirmeye karar verdik. Tabii ki bu süreç bizim gibi profesyonel kariyerleri farkli alanlarda devam eden insanlar icin hiç de kolay olmadı. Büyük bir özveri ve keyifle işlerimizden de ayrılmadan, paralel bir şekilde Eenek i hazırladık.
E. Taylan: Örneğin Türkiye’de App Store üzerinde kazanılan paranın henüz vergilenmesi yapılmıyor, bu durum ABD’de nasıl? Ayrıca bir internet şirketi kurmak konusundaki deneyimleriniz neler?
C. Acarkan: Türkiye’de de zamanında 2 şirket kurmuş birisi olarak söyleyebilirim ki kesinlikle çok daha kolay ve hızlı bir süreç. ABD'deki sistem insanları girişimci olması yönünde destekler bir yapı içerisinde. Türkiye’dekinden daha az bir kurulum masraf ve hızlı bir süreç var. ABD’de orjinal ve yaratıcı fikir için her zaman girişimcilerin yararlanabileceği ciddi teşfik ve kolaylıklar da mevcut. Sevindirici bir haber olarak yakin gelecekte Türkiye'de de yazılım geliştirmede destekler olacağını duymak oldukça güzel. Umarız haber olmaktan öte kısa zamanda hayata geçer.
Vergi konusunda App Store’a gelecek olursak, evet vergilendirme yapılıyor. ABD'de doğal olarak Amerika ici veya uluslararası her alanda kazandığınız her kuruşun vergisini vermek zorundasınız ve hükümet bunun sıkı takipçisi.
E. Taylan: Dilerseniz biraz da Eenek’ten bahsedelim, nasıl bir hazırlık süreci oldu, oyunun çıkışının ardından rakamlar nasıl?
C. Acarkan: Eenek, Game On X bünyesindeki ilk oyunumuz. İkimizin de birçok oyunsever gibi “Arkanoid” ve “Breakout” tarzı oyunlara ilgisi vardı. Eenek ile birlikte klasik Arkanoid duruşunun dışına çıkıp olaya mizahi yönler de katmak istedik. Klasik paddle, top, tuğla mekanik ilişkisine özgün hayvan karakterler ve mekanlar katarak devam eden bir macera içerisinde oynayanların her anından keyif alabilecegi sürprizlerle dolu, eğlence içinde yaşayan karakterlerle duygusal bağ kurabileceği bir platform hazırladık. Ve bunları genel, sade, sıcak, kolay ve anlaşılır karikaturize çizgi ve grafiklerle aktarmayı seçtik. Düşünsenize; sırtüstü yatan bir inek, tekerlekli bir platform üzerinde yuvarlak koca göbeğinden karpuz sektirerek içinde çeşitli güçlere ve sürprizlere sahip, kamikaze gibi uçup kafası ile 3-5 tuğla patlatabilen civciv gibi çılgın hayvanların olduğu tuğlaları kırıyor. Böyle anlatınca bile çok fantastik geliyor, oynarken de oldukça meraklanıp eğleniyorsunuz. Ayrıca,çeşitli zorluk dereceleri ve itina ile hazırlanmış bölüm tasarımları ile, 7'den 77'ye herkesin kolayca oynayabileceği ama yeri geldiğinde çok iddalı oyuncuları bile zorlayabilecek bir yapı oluşturduk. Buradaki kilit nokta oyunu oynadıkça daha fazla detay ve sürpriz keşfediyor olmanız.
Geliştirme sürecinden bahsedecek olursak, ben ve İnanç normal işlerimize devam ederken kalan sürede Eenek’i çok yoğun bir çalışma ve özveri ile çıkarttık. 15 aylık titiz bir çalışma sonrasında 30.000 satıra yakın yazılım ve 7000 sayfa eskiz ve çizimlerle Eenek’in iPhone ve iPad versiyonlarını yayınladık. İkimizin ortak fikir, tasarım ve yaratıcılık kısmı dışında ben grafik, sanat ve karakter tasarımlarını, İnanç ise yazılım geliştirme, bölüm tasarımı, kurgulama ve uygulama süreçlerini yürüttü. Oyunun orijinal müziklerini ve efektlerini ise profesyonel müzisyen ve efekt uzmanı Kahraman Reçberler hazırladı. Ayrıca geliştirme sürecinde ve sonrasında, pazarlama, reklam, satış ve sosyal medya alanlarinda Seda Topan Ortaç ve Meltem Gülbay Acarkan çalıştı.
Rakamlardan ve ilgiden şu an çok memnunuz. İlk haftasinda Türkiye marketinde 15, ABD’de ise ilk 50’ye girdik. Herhangi bir lansman ve bir promasyon çalışması yapmadan bu başarılı başlangıç bizi çok memnun etti diyebiliriz. İnanıyoruz ki her geçen gün bu ilgi de artacak, Eenek ve arkadaşları çok daha büyük ve eğlenceli maceralarıyla oyun severlerle buluşacak.
Ayrıca Eenek’in Android versiyonu için çalışmalarımız devam ediyor, geliştirme anlaminda önemli bir mesafe kaydettik bile. Onun dışında mevcut iOS’da da bir sonraki güncellememiz ile birlikte yeni iPad retina desteği ve Game Center entegrasyonu geliyor.
E. Taylan: Biraz da Eenek’in teknik altyapısından bahsedelim isterseniz. Oyunu tamamen "native" (yani ilgili platformun yazılım geliştirme dilinde) olarak mı geliştirdiniz yoksa şirket olarak geliştirdiğiniz bir “game engine” benzeri hazır bir yapınız var mı?
C. Acarkan: Oyun için tamamen özgün ve genelleştirilebilir bir "game engine" hazırladık. Aslında geliştirme sürecinin önemli bir kısmını bu oluşturdu. Oluşturduğumuz altyapı kodun farklı platformlara kolayca uygulanmasını sağlıyor. Bundan sonraki projelerimizde aynı altyapıyı kullanıp üretim süreçlerimizi hızlandırmayı planlıyoruz.
E. Taylan: ABD’deki mobil oyun pazarı ile Türkiye’yi kıyaslamanızı istesem neler dersiniz?
C. Acarkan: İkimiz de ABD’de yaşıyoruz. Ama özellikle ben son zamanlarda Türkiye’ye sık sık gelme fırsatı yakaladım. Türkiye’de geçmişe baktığınızda önemli bir ilerleme söz konusu, çok başarılı işler App Store'da yerini alıyor ve biz de severek takip ediyoruz. Ama tabii ki de Türkiye gibi potansiyeli çok büyük bir ülke için yeterli değil, daha da hızlı olmalı. Son teşviklerin bu süreci hızlandıracağını ümit ediyoruz.
E. Taylan: Game On X’in gelecek planları neler, ufukta başka oyunlar da gözüküyor mu?
C. Acarkan: Şu an tamamı ile Eenek’e odaklanmış durumdayız. Eenek yolun çok başında ve daha birçok sürprizle dolu. Enerjimizin büyük kısmını Eenek'i oyunseverler ile buluşturmak ve devamında gelecek herkesi şaşırtacak müthiş maceraları için harcıyoruz.
Onun dışında Game On X'in şu an kurgusu tamamlanmış, tamamıyla farklı, orijinal ve sıradışı 2 oyun projesi daha var. Game On X her geçen gün büyümesine paralel olarak oyun severlerin talepleri doğrultusunda bunları da hayata geçirecek. Bunun için Eenek’in gidişatı ve konumu kuşkusuz çok önemli.
E. Taylan: Celal Bey çok çok teşekkürler röportaj için. Eenek’e başarılar!
C. Acarkan: Yayın hayatına başladığı günden bugüne çizgisini bozmayan, zengin ve kaliteli içeriği ile okuyucusuna başarılı bir şekilde hizmet veren Webrazzi ve ailesine ilgisi ve desteği için biz çok teşekkür ederiz.