Yeni ilk hedef 1 milyon kullanıcı değil, 10 milyon kullanıcı

Yeni ilk hedef 1 milyon kullanıcı değil, 10 milyon kullanıcı

ABD internet sektörü Facebook'un halka arzında yaşanan hayal kırıklığıyla yeni bir virajı daha geride bıraktı. Tabii her şeyi Facebook'un bu halka arz mağlubiyetine bağlamak doğru değil. .com balonundan bu yana internet sektörünün büyümesi dünya genelinde internet yatırımlarının standartlarını değiştirdi.

ABD'li popüler melek yatırımcılardan Chris Dixon da bu yeni standartlardan birini "10 milyon kullanıcı artık yeni 1 milyon kullanıcı" olarak özetledi. ABD'nin son 2 yılında girişimlerin ve yatırımların artışını bir gözlem olarak paylaşan Dixon, mevcut duruma göre yaptığı tespitleri açıkladı.

Seri A yatırımların akıbeti

Dixon, reklam vb. temelli, ödeme işlemi yazmayan iş modellerinin Seri A yatırımına ulaşması gereken kullanıcı sayısının artık 1 milyon değil, 10 milyon olduğunu söylüyor. E-ticaret gibi kullanıcılardan ödeme alan girişimler için ise bu sınırın geçerli olmadığının altını çizdi.

Bir girişimin kendi hizmetiyle hanesine gelir yazması her şeyi değiştirdiği malum. Dixon da girişimcilerin artık bu modele geçmeye başladığını ifade ediyor. Sanırım Chris Anderson'un Free (Bedava) adlı kitabını okumak bedava iş modellerini gelir kazanır hale getirmek için okunabilecek en iyi kitaplardan biri.

Dixon tespitlerinin devamında giriş aşamasındaki girişimlerin Seri A yatırımlar yerine nakit kanalize etmeye (birdge financings) yöneldiğini de paylaşıyor. Paylaştığı diğer iki önemli nokta ise risk sermayedarlarının B2B modeli girişimlere yönelmesi ve daha fazla yetenek satın almasının olacağı.

Dixon, ödeme almayan bir işe kalkışmak isteyen girişimcilere son zamanlarda çok rekabetli bir sektöre girmemelerini ve yatırım alabilirlerse bundan kaçmamalarını öneriyor. Özellikle açılış öncesi yatırımların önemli olduğuna dikkat çekiyor. Bununla beraber bu modelde düşük değerleme tekliflerini de açık olunması gerektiğini söylüyor.

İnternet kullanıcı sayısındaki değişim

Dixon'ın yeni 1 milyon tespitinde haklı olduğunu kabaca görebiliyoruz ama son 10-12 yıldaki internet kullanıcı sayılarına bakarak küçük bir referans noktası ile bunu netleştirebiliriz.

2011'in başında 2 milyarı internet kullanıcı sayısı 2000 yılında sadece 250 milyondu. 2011'i 2.26 milyar kullanıcıyla kapatığımız düşünülürse bugün dünyada 2,5 milyara yaklaşan bir internet kullanıcı olduğunu düşünebiliriz. Her ne kadar 2000'in başlarında kimse 1 milyon kullanıcıyı hemen gözüne kestiremese de Dixon'ın 10 kat hesabına uygun bir değişim olduğunu görüyoruz.

Son yıllardaki hızlı büyümenin kullanıcı özelinde işleri daha da kolaylaştırdığını, reklam fırsatlarının arttığını düşünürsek Dixon'ın kullanıcı büymesinden daha hızlı bir katyası ile yeni yatırım normalini 10 kat yukarı çekmesi pekala anlaşılabilir.

Artık en popüler girişimlerin ilk 1 milyon kullanıcıya ulaşmaları,  mobil uygulamaların 1 milyon indirilmeye ulaşma süresi oldukça kısaldı ve yeni basamaklar referans alınmaya başlandı.

Para kazandıran iş modellerinde de değişimler yaşanmadı değil. Kullanıcı sayısının değil, kazancın kriter olduğu e-ticarette de yeni standartlar sektör liderleri tarafından belirlendi. eBay'in son olarak çıkardığı aynı gün kargolama hizmeti de buna örnek olarak gösterebilir.

Aslında The Social Network filminde Sean Parker da 'A Million Dollars Isn't Cool. You Know What's Cool? A Billion Dollars' diyerek bize bu çarpanı vermişti. Sadece şimdi biraz daha kafamıza oturdu. Akıllı telefon kullanıcı sayısı 10 katına çıktığında da yeni bir hesap yapabiliriz...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.