EA, Zynga'yı kopyacılıkla suçluyor

FarmVille'ın veliahtı olarak bakılan Zynga'nın The Ville'ı mahkeme salonlarına düşüyor. Silikon Vadisi'nin eski esnaflarından biri olan Electronic Arts, Zynga'yı oyunu kopyalamakla suçluyor.

Business Insider'da yer alan iddialara göre Zynga, Electronic Arts oyunu olan The Sims Social'ın tasarımından mekanizmasına kadar birçok öğeyi kopyalamış durumda. Patent davası kapsamında değerlendirilecek suçlamada Electronic Arts'ın elinde birçok delil niteliğinde bulgu bulunuyor. Özellikle oyun karakterlerinin davranışları her iki oyunda da hemen hemen aynı diyebileceğimiz nitelikte.

Zynga COO'su eski Electronic Arts çalışanı

Tabii bu işin sanal tarafı. İşin içinde bir de daha önce Electronic Arts'ta çalışıp, şu anda Zynga'da çalışan yöneticiler de bulunuyor. Şu anda Zynga'da operasyonlardan sorumlu yönetici olan John Schappert, daha önce Electronic Arts'ta aynı görevi yürütüyordu. John Schappert Zynga'da çalışıyor olması bir kanıt değil, ama bunun Electronic Arts'ın elinde bir koz olacağı kesin.

Electronic Arts'ın elini güçlendiren bir diğer konuysa, The Sims Social'ı geliştiren ekip. Daha önce Electronic Arts'ın Playfish oyununda görev alan Catharina Mallet ve John Schappert, The Sims Social'da Playfish mekanizmasını kullandıklarını iddia ediyor.

Günde 7 milyon kişi oynuyor

Yazının başında Zynga'nın The Ville'de önceki oyunları kadar başarılı olamadığını belirtmiştik. Bunun için The Ville'in kullanım rakamlarına bakmak gerekiyor. The Ville'in günlük 7 milyon kullanıcısı var. Ancak Zynga'nın daha eski oyunlarına baktığımızda günlük 10 milyon kullanıcı seviyesinin altına düşmediğini görüyoruz.

Son olarak Zynga'nın borsa performasına değinmek gerekiyor. Zynga CEO'su Mark Pincus'un her fırsatta gelecekteki borsa performanslarından umutlu olduklarını ifade ediyordu. Bu umut yerini yavaş yavaş karamsarlığa bırakmaya başladı. Hisse başı 2.72 dolara kadar düşerek borsada giderek erimeye başlayan şirket, ikinci çeyrek finansal raporlarında da bekleneni veremedi. Analistler, Zynga'nın ikinci çeyrek bilançosunda 344 milyon dolar gelir bekliyordu, ancak bu rakam 332 milyon dolarda kalmıştı.

Electronic Arts'ın elinde bulunan kanıtları aşağıda inceleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.