Yandex ikinci çeyrekte gelirlerini yüzde 50 artırdı

Yandex ikinci çeyrekte gelirlerini yüzde 50 artırdı

Dünyada ve bilhassa Türkiye'de açtığı servislerle dikkat çeken Yandex, 2012 yılı ikinci çeyrek bilançosunu açıkladı. Yandex, önceki çeyreklerde finansal olarak büyümeye devam ettiğini bir kez daha kanıtladı.

Yandex resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre şirket, 2012 yılı ikinci çeyrekte 207 milyon dolar gelir elde etti. Bu rakam geçen sene birinci çeyrekte yaklaşık 140 milyon dolar, 2012 yılı birinci çeyrekteyse 200 milyon dolar civarındaydı. Yandex böylece gelir bazında geçen sene aynı döneme göre yüzde 50 büyümüş oluyor.

Yandex'in gelirlerini arttırması 2012 ikinci çeyrekte şirket kârlılığına da olumlu olarak yansımış durumda. 2012 yılı ikinci çeyrekte 60.4 milyon dolar net kâr elde ederek geçen sene aynı döneme göre yüzde 76 artış kaydetti. Şirketin kârlılığı 2012 yılı birinci çeyrekte 42 milyon dolar civarında olduğunu hatırlatalım.

Gelelim şirketin en büyük gelir kaynağı olan arama kalemine. Yandex'in toplam gelirlerinin yüzde 89'una eşit olan metin tabanlı reklam gelirleri 2012 yılı ikinci çeyrekte yaklaşık 187 milyon dolar gelir sağladı. Geçen sene aynı dönemde şirketin metin tabanlı reklam gelirleri yaklaşık 124 milyon dolar civarındaydı. Yani yüzde 50 oranında bir artışın olduğunu söylemek mümkün. 2012 yılı birinci çeyrekte Yandex'in metin tabanlı reklam gelirlerinin 177  milyon dolar civarında olduğunu da hatırlatalım.

Öte yandan 2012 yılı ikinci çeyrekte Yandex üzerinden yapılan arama sorgulamalarında da yüzde 30'luk artış söz konusu. Reklam 193 binden fazla reklam verene ulaşan şirket, bu kategoride 2011 yılı ikinci çeyreğe göre yüzde 34 artış kaydetmiş durumda.

Yandex'in 2012 yılı ikinci çeyrekte kaydettiği bilançodaki büyüme şirketin borsadaki yatırımcılarını memnun etmiş görünmüyor. Şirketin Nadsaq Endeksi'nde işlem gören hisseleri seans öncesinde yaklaşık yüzde 4 değer kazanırken, seansın başlamasıyla beraber yaklaşık yüzde 3 değer kaybetti. Yandex'in borsa performansını haberi güncelleyerek paylaşmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.