Mobilike Türkiye'nin mobil platform karnesini açıkladı

Mobilike Türkiye'nin mobil platform karnesini açıkladı

Mobil reklam sektörünün önde gelenlerinden şirketlerinden biri olan Mobilike'ın kendi reklam ağında gerçekleştirdiği araştırmaya göre Türkiye'de mobil internet kullanan cihazlardan yüzde 45'i Apple mobil işletim sistemi iOS kullanıyor.

2012 yılı ikinci çeyreği kapsayan araştırmada iOS'un hemen arkasında ise Android bulunuyor. Mobilike verilerine göre Türkiye'deki kullanılan mobil internet kullanan Android işletim sistemli cihazların oranı yüzde 31. Paylaşılan rakamlarda Nokia'nın yüzde 11, BlackBerry'nin ise yüzde 5 pazar payı olduğu görülüyor.

Araştırmada dünyadaki uygulama ekosistemi hakkındaki bilgilere de yer veriliyor. Mobilike'ın paylaştığı öngörüye göre 2016 yılında 66 milyar uygulamanın indirilmesi bekleniyor. Bu rakamlara beraber ekosistemde dönecek olan finansal hacimse 56 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

İtalyanlar daha çok iOS kullanıyor

Avrupa akıllı telefon kullanım oranlarında İngiltere ve Almanya’da iOS ve Android yakın oranlarla birbirlerini takip ediyor. İngiltere'de yaklaşık yüzde 29, Almanya'daysa yüzde 33 civarında Android işletim sistemi kullanılıyor. iOS kullanımındaysa Türkiye ve İtalya ön plana çıkıyor. Türkiye'de yüzde 45 kullanım oranına ulaşan iOS, İtalya'da yüzde 47 oranla lider durumda. Android’in iOS'a en fazla fark attığı ülkeyse İspanya. İspanya'da yüzde 42 oranında Android kullanırken, iOS yüzde 23.5 paya sahip.

2012 yılı birinci çeyrek itibariyle Türkiye'de 7.1 milyon mobil internet abonesi bulunuyor. Türkiye'deki mobil internet abonelerinin yarattığı veri trafiğiyse 14.1 milyon gigabyte olarak araştırmada paylaşılıyor.

Mobil display reklam geliri hacmi 13 milyon TL'ye ulaşacak

Araştırmada reklam dünyasının ilgisini çekebilecek bilgiler de yer alıyor. 2012 yılı itibariyle 6 milyon TL olan Türkiye'deki mobil display reklam geliri hacmi, Mobilike'ın öngörüsüne göre yıl sonunda 13 milyon TL'ye ulaşacak.

Araştırmada yer alan uygulama ekosisteminde de bahsetmek istiyoruz. Türkiye uygulama mağazaları gelir artış oranlarında dünya sıralamasında dokuzuncu sırada yer alıyor. İlk 200 ücretli uygulamanın baz alındığı verilerde Türkiye App Store, geçen seneye göre yüzde 54 oranında büyüme kaydetmiş durumda. En fazla büyüme gerçekleştiren ülkeyse yüzde 560 oranla Japonya.

Araştırmanın Mobilike'ın reklam ağında yer alan uygulama ve mobil siteleri kapsadığını ifade edelim. Bu yüzden farklı araştırmalarda farklı sonuçların çıkabilmesi muhtemel. Türkiye mobil ekosistemi hakkında net veriler elde etmek mümkün değilken, Mobilike'ın raporunda önemli bilgiler paylaşılıyor.

Mobilike'ın 2012 yılı ikinci çeyrek araştırmasını aşağıda ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.