Google+ nasıl bu kadar hızlı büyüyor?

Google+ çok hızlı, neredeyse tüm tahminlerden daha hızlı büyüyor. comScore’un son rakamlarına göre Google+ 8 aylık bir dönem içerisinde ziyaretçi sayısını tam yüzde 66 oranında artırdı. Bu orana göre Kasım 2011 ile Haziran 2012 arasındaki dönemde Google+’ı ziyaret eden tekil ziyaretçi sayısı 110,7 milyona ulaştı.

Sadece ABD’ye bakıldığında artış çok daha etkileyici. Verge’ün yayınladığı rakamlara göre Google+ aynı dönemde ABD’deki ziyaretçilerini yüzde 82 oranında artırarak 27,7 milyona ulaştı.

İşlevselliği açısından sıklıkla eleştirilse de bu büyüme hızı Google adına son derece sevindirici. Sevindirici olmasına sevindirici ama bu rakamlar gerçekten Google+’ın pazardaki konumuna ne derece etki ediyor?

Görünen o ki en azından şu an için çok fazla değil… Her şeyden önce bu trafik artışında Google’ın çabalarının büyük etkisi olduğunu unutmamak gerekli. Arama ve Gmail gibi ürünlerini Google+’a trafik yönlendirmek için agresif bir şekilde kullanan Google, sosyal ağ sitesinin trafik artışını sürdürebilmek için bu çabalarını da kesintisiz sürdürmek zorunda. Eğer bu desteğini çekerse durum da tersi şekilde değişebilir.

Diğer yandan Google’ın yerel işletme bilgilerini içeren ürününü Google+ Yerel’in içine taşımış olması, G+’a önemli bir arama trafiği sağlıyor. Bu gibi bazı özel düzenlemeler Google+’ın daha fazla kullanılmasına ve daha da önemlisi bir kullanım alışkanlığı oluşmasına katkı sağlayabilir ama bu biraz daha uzun vadeli sonuç verecek bir çalışma gibi görünüyor.

Facebook’un uzun zamandır üzerinde uğraştığı ama bir türlü etkili hale getiremediği mobil stratejisi şu anda sosyal ağlar için en büyük potansiyel. Google da bu durumun farkında ve Google+’ta fark yaratmak için kullanmayı planladığı asıl kozu mobil…

Google yakın zamanda piyasaya sürdüğü mobil uygulamaları ile Google+’ı halen büyük oranda bakir olan mobil cihazlardaki sosyal alanda güçlendirmenin peşinde. Bu alanda ekran boyutu ve dokunmatik kullanım özellikleri konusunda kullanıcı beklentilerini daha iyi anlayabilen firmanın fark yapacağı ortada. Her ne kadar Facebook daha uzun zamandır gözünü buraya dikmiş olsa da, şu an için Google sanki bir adım daha önde gibi. Eğer Google bu alanda varlığını güçlendirebilirse işte o zaman yüzde 66’lık artış daha da anlamlı hale gelmiş olacak…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.