Dijitoloji kitabı, online sektörün profesyonelleri için önemli bir kaynak olacağı kadar kariyerini online üzerine kurmaya hazırlanan öğrenciler ve ya kariyer değişikliği yapmak isteyen profesyoneller için de çok faydalı olacağını düşündüğümüz bir çalışma. Tabii ki girişimcileri unutmamak lazım, girişimciler için hem pazarlama ve satışın temellerini anlamak hem de bu temellerin dijitalleşme ile birlikte yeni dünyada nasıl bir form kazandığını da görmeleri açısından tam bir başucu kitabı.
Kitap satış ve pazarlamanın akademik tabanına saygı duyan bir anlayışta. Kesinlikle dün dündür bugün bugündür demiyor. Aksine Dijitoloji , “Dün buydu aslında hiçbir şey değişmedi bugün de aynı konular kritik. Sadece tüketiciye erişme yöntemleri, tüketiciyi anlama metotları, tüketiciyi satış esnasında ikna etme kriterleri, ödeme yöntemleri form değiştirdi, bu bakış açısını kazanırsan yeni dünyanın kazanlarından olursun” felsefesini benimsiyor.
Dijitoloji’de genel olarak bir evrimden bahsedildiğini söyleyebiliriz. Örnek vermek gerekirse, pazarlamanın temelleriyle başlayan kitapta Pazar Araştırmaları gibi konuların pazarlama içindeki yerine ve önemine değindikten sonra artık dijitalleşme ile nasıl sosyal medya kullanarak pazar araştırması yapılabileceğini bulmak mümkün. Reklam, medya satınalma alanlarındaki geleneksel terimler neydi dijital ile ne olduğunu görebiliyorsunuz.
Dijitoloji’nin Türkiye’de bir ilk olan özelliği de kitabın çok kritik bölgesinde pek çok QR kod yer alması. QR kodlar sayesinde kitap aslında sürekli canlı kalıyor. Pazarlamanın temelleriyle ilgili kısmında QR kodu telefonunuzla okuttuğunuzda Kotler’in güncel bir konferansından çekilmiş bir video yu izleyebiliyor ve kitapta yazanları pekiştirebiliyorsunuz. Her şeyden önemlisi bazı noktalarda verilen verilerin ve istatistiklerin güncelliğini koruması sağlanmış oluyor.2 sene sonra bile kitabı açıp QR kodları okuttuğunuzda bu verilerin 2014 yılındaki hallerine ulaşabiliyor olacaksınız.
İş dünyası serilerinde, akademik yapıtlarda ve bilgi öncelikli çalışmalarda yakın geleceğin kitaplarının bu formatta olacağını düşünüyoruz. Kitaplar artık ölmeyecekler, QR Kodları sayesinde sürekli nefes alıp verecekler.
Kitabın bir diğer özelliği de her bölümün sonunda o bölümle ilgili Türkiye’nin en yetkili isimleriyle yapılan röportajlar. Okuyucular teorik bilgi ve bazı örneklerin ardından canlı bir ağızdan da oldukça stratejik ve çarpıcı röportaj yanıtlarıyla karşılaşıyor.
Vodafone İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray’ın önsözünü yazdığı kitapta Türkiye online sektörünün şu önemli isimleriyle de çarpıcı röportajlar yer almakta:
- Alemşah Öztürk - 41?29!
- Alper Akcan - Mikro Ödeme
- Elif Bakiler - Otto Group
- Emrah Kaya - Youth Holding
- Emre Tok - Microsoft
- Erdem Yurdanur - Mackolik
- Esra Sertoğlu - Grupanya
- Halil Erdoğmuş - e-Bebek
- Kurt Onur - Move
- Mine Türkün - Bersay
- Sina Afra - Markafoni
- Ufuk Tarhan - Futurist
- Yenal Gökyıldırım - Doğan Online
- Yüce Zerey - Coca Cola