Halka açıldıktan sonra ilk kez bilançosunu açıklayan Facebook, beklentiler dahilinde büyümesini sürdürdü. Ancak zarar etmekten kaçamadı. Kağıt üzerinde 157 milyon zarar eden şirket borsada yüzde 8.5 değer kaybetti.
İlk olarak şirketin 2012 yılı ikinci çeyreğinde elde ettiği gelirden bahsedelim. Facebook, söz konusu dönem gelirlerini 1.18 milyar dolar olarak açıkladı. Geçen sene aynı dönemde 895 milyon dolar gelire sahip olan şirket 2012 yılı ikinci çeyrekte yaklaşık yüzde 30 daha fazla gelir etmiş durumda. 2012 yılı ilk çeyrekteyse bu rakam 1.05 milyar dolar civarındaydı.
Reklam gelirleri 992 milyon dolara ulaştı
Reklam gelirleri konusunda şirket büyümeye devam etti. Facebook gelirlerinin yüzde 89'una denk gelen 992 milyon doları reklamlarla elde etti. Diğer çeyreklere göre kıyaslama gerekirse şirketin reklamlardan gelen geliri geçen sene aynı dönemde 776 milyon dolarken, 2012 yılı ilk çeyrekte 872 milyon dolardı.
Buraya kadar şirketin bilançosunda hiçbir sorun yok. Sorun olan kısmıysa şirketin kâr/zarar dengesi. Mayıs ayında halka açılan Facebook, bu işlemi gerçekleştirebilmek için hisse teminatı vermiş durumda. Verilen bu hisse teminatı şirkete dönemsel de olsa kağıt üzerinde eksi olarak yazılıyor. Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri'ne göre (GAAP) Facebook, 157 milyon dolar zarar etti. Oysa ki şirket geçen yıl aynı dönemde 240 milyon dolar, 2012 yılı ilk çeyrekteyse 205 milyon dolar kâr açıklamıştı.
GAAP'ye göre olmadan baktığımızdaysa yani hisse teminatını şirketin bilançosundan ayrı tuttuğumuzda 295 milyon dolar kâr ettiği görülüyor. Yani şirket 2012 yılı birinci çeyreğe göre kârlılığını 90 milyon dolar kadar arttırmış durumda. Öte yandan Facebook'un hisse başına 0.12 dolar kadar kâr ettiğini de belirtelim.
Kullanıcı sayısı yüzde 32 arttı
Gelelim şirketin finans dışında kalan verilerine. Şirketin dün paylaştığı bilgilere göre dünyada 955 milyon aylık bazda aktif Facebook kullanıcısı bulunuyor. Geçen çeyreklerle kıyaslamak gerekirse geçen sene aynı dönemde 739 milyon, 2012 yılı birinci çeyrekte 901 milyon Facebook kullanıcısı vardı. Sözün kısası Facebook, aylık bazda aktif kullanıcı sayısını geçen sene aynı döneme göre yüzde 32 arttırmış durumda.
Facebook'un günlük aktif kullanıcı sayısı 552 milyon kişi olarak paylaşılan bilgiler arasında. Bu rakam geçen sene aynı dönemde 417 milyon, 2012 yılı ilk çeyrekteyse 526 milyondu.
Zuckerberg mobili hedefledi
Özellikle Mark Zuckerberg'ün en dertli olduğu konuların başında mobil platformlarda Facebook kullanımı var. 2012 yılı ikinci çeyrek rakamlarına göre 543 milyon kullanıcı Facebook'a mobil cihazlar üzerinden bağlanıyor. Aylık bazda aktif kullanıcıları kapsayan bu veriler geçen sene aynı dönemde 325 milyon, 2012 yılı ilk çeyrekteyse 488 milyon olduğunu paylaşalım.
Facebook'un şu anda mobil kullanıcı sayısından çok memnun olmadığını söyleyelim. Konu hakkında konuşan Zuckerberg, "Bir gün herkesin mobil cihaz kullanmaya başlayacak. Bu yüzden Facebook'un sunacağı mobil deneyimi artırmak istiyoruz" diyor.
Yatırımcı memnun olmadı
Facebook'un 2012 yılı ikinci çeyrek sonuçlarından Facebook'un borsadaki yatırımcıları memnun kalmadı. Dün Zynga yüzünden düşmeye başlayan Facebook hisseleri, gelir ve kullanıcı sayısındaki büyüme rakamlarına rağmen değer kaybetti. Seans içi işlemlerde şirketin hisseleri yüzde 8.5 değer kaybetti ve hisse başı 26.84 dolara kadar geriledi. Ancak Facebook kağıtlarındaki düşüş seans sonrası işlemlerde de devam etti. Hatta bir ara Facebook hisselerinin yüzde 19 kayıpla hisse başı yaklaşık 23 dolara kadar gerilediğini belirtelim.
Bu kayıp Facebook üst düzey yöneticilerini de rahatsız etti. Facebook CFO'su David Ebersman gelirini arttıran Facebook'un kağıt üzerinde zarar etmesiyle ilgili şu yorumu yaptı: “Şirket hisselerimizde bu düşüş eğilimi bizi hayal kırıklığına uğratıyor. Ancak biz bu durumdan çıkabilecek güçte bir şirket olduğumuz gerçeğine odaklanmaya devam ediyoruz.”
38 dolar değerden 26 dolar değere...
Sonuç olarak Facebook, kağıt üzerinde zarar etti. Ancak gelirlerini belli bir oranda arttırdı. Her ne kadar şirketin geliri, kârlılığı ve kullanıcı sayısı artmış olsa da Facebook borsadaki yatırımcılarını memnun edemiyor. Hisse başı 38 dolardan halka açılan Facebook, 26 dolar seviyesine kadar değer kaybetti. Bu rakamları alt alta topladığımızda özellikle internet şirketleri için ışık tutan bir veri oluyor.