Facebook ve Google lobi harcamalarında rekor kırdı

Facebook ve Google lobi harcamalarında rekor kırdı

ABD’de büyük şirketler için lobi faaliyetleri son derece önemli. Önemi böylesine büyük olunca harcanan miktarlar da dudak uçuklatıyor. Tüm büyük teknoloji firmalarının özel bir bütçe ayırdıkları lobi faaliyetlerinde son çeyrekte hem Facebook, hem de Google kendi rekorlarını kırdılar.

Facebook’un 2012’nin ikinci çeyreğinde lobi faaliyetleri için harcadığı tutar tam 960 bin dolar oldu. Yılın ilk çeyreğine göre 300 bin dolar daha fazla olan bu tutar, 2011’in anı dönemi ile karşılaştırıldığında ise üç katına çıkmış görünüyor. Böylece Facebook bu 2012’de şu ana kadar lobi için toplam 1,61 milyon dolara ulaşmış durumda.

Google’ın lobi için ayırdığı bütçesi ise bundan birazcık daha büyük.

Facebook’tan farklı olarak çok daha geniş bir ürün yelpazesine ve daha fazla pazarda rekabet eden Google’ın ikinci çeyrek lobi harcamaları 3,9 milyon doları buldu. Bu oran bir yıl öncesinde aynı döneme göre tam iki kat artış anlamına geliyor. Google yılın ilk çeyreğinde ise lobi için 5 milyon dolar harcamıştı.

Facebook lobi harcamalarını ağırlıklı olarak Washington’daki devlet adamlarına 900 milyonu aşan üyesini korumak için neler yapıldığını, açık internetin önemi ve inovasyonun önemini anlatmak için harcadığını söylüyor. Bu bütçenin önemli bir kısmının servisi 13 yaş altındaki kullanıcılara açmayı arzulayan Facebook’un internette çocukların korunmasına yönelik faaliyetlerine dair kongre üyelerini bilgilendirmek için harcanmış olması muhtemel.

Google’ın harcamaları ise internet korsanlığına karşı mücadeleler, internet üzerinde mahremiyet konuları ve tekelcilik konusundaki çalışmalar etrafında yoğunlaşmış durumda.

Bu iki firma dışında Apple 2. çeyrekte lobi faaliyetlerine 470 bin dolar, Verizon yaklaşık 5 milyon dolar, AT&T 3,5 milyon dolar ve Comcast 4 milyon dolar civarında harcamış.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.